Hírek

38 évvel később fejeztek be egy félbehagyott Doctor Who-epizódot

A Shada című részt Douglas Adams írta és Tom Baker játszott benne, de mostanáig sehol nem láthattunk.

A Shada című Doctor Who-epizód forgatása egy sztrájk miatt szakadt félbe 1979-ben, most viszont a BBC Worldwide animációs betéttel és egy új jelenettel fejezte be a részt. A plusz jelenetben a negyedik doktor, Tom Baker tér vissza a képernyőre.

A pótforgatás BBC londoni stúdiójában zajlott, Tardis eredeti kulisszái között. A jelenetben a doktor látható, amint híres hosszú kabátjában és sáljában kikecmereg az időgép vezérlőjéből.

Baker egyszer már korábban is visszatért a híres szerepéhez egy jótékonysági különkiadásban, de ez az első eset, hogy normál részben bújik újra az 1974 és 81 között megszemélyesített figura bőrébe.

„Amikor a Doctor Who-ban játszottam, a gyerekkori álmaim váltak valóra… szorosan kötődtem hozzá, és ez máig nem változott. Doctor Who fontosabb volt számomra, mint az életem – a próbák végén rendszerint rettegtem. Ezért nem tudok máig sem szabadulni tőle” – mondta Tom Baker.

Földönkívüli Cambridge-ben

A Shada című részt a Galaxis útikalauz stopposoknak szerzője, Douglas Adams írta. Ebben a Doktor és társa, Romana egy Skagra nevű földönkívülivel küzd a festői egyetemi városban, Cambridge-ben. Shada egy szigorúan őrzött börtönbolygó neve. Az epizódot rádiójátékként is feldolgozták, a rajongókat máig foglalkoztatja.

„A Shada az egyik kedvenc Doctor Who-sztorim. Sok kedves emlék fűz a cambridge-i forgatáshoz, és nagyon csalódott voltam, hogy nem fejeztük be a történetet. Nagyon boldog vagyok, hogy a BBC megtalálta a módját, hogy bemutassa a rajongóknak a teljes változatot” – mondta Baker.

A régi-új epizód producere Charles Norton, aki az elveszett The Power of the Daleks című rész animációjáért is felelt. A Shada új filmzenét is kapott Mark Ayers jóvoltából, aki az 1970-es évek eszközeivel dolgozott. Az epizódot a Doctor Who állandó adója, a BBC One fogja sugározni, de digitális letöltésre és DVD-kiadásra is számíthatunk – írja a Variety.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja, a Papírfény rovat felelőse.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés