Hírek

41 tévés dokumentumfilm készül az NFI támogatásával

Több mint 300 millió forinttal támogatja televíziós bemutatásra készülő dokumentumfilmek gyártását a Nemzeti Filmintézet. A televíziós alkotások támogatására kiírt pályázatokat óriási érdeklődés övezi.

A Nemzeti Filmintézet az elmúlt hónapokban meghirdette a televíziós bemutatásra készülő alkotások támogatási pályázatait. A szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós dokumentumfilmek is készüljenek.

A Televíziós Döntőbizottság összesen 302,532 millió forint támogatást szavazott meg 41 dokumentumfilm gyártására.

A támogatott alkotásokban többek között kiemelkedő személyiségeket ismerhet meg a közönség. Dokumentumfilm készül többek között a Hadik család kalandos történetéről (rendező: Hevér Zoltán), a székesfehérvári Bory családról (rendező: Novák Emil), Ferencz József erdélyi unitárius püspökről (rendező: Orbán János Dénes) és Rodolforól, a legnagyobb magyar bűvészről (rendező: Géczy Dávid).

Filmet forgatnak a modern képzőművészet megkerülhetetlen alkotójáról, Csernus Tiborról

(rendező: Surányi András), Brassai Halász Gyula világklasszis fotógráfusról (rendező: Borsody István), az Auguszt család másfél századon átívelő történetéről (rendező: Sztanó Hédi), a temesvári születésű Illy Ferenc, a világhírű „Illy” kávé atyjáról (rendező: Makó Andrea), valamint Bence Lajos muravidéki magyar költőről (rendező: Gál Anasztázia).

Tragikus történelmi események feldolgozására vállalkoznak az alkotók szemtanúk és túlélők megszólaltatásával. Téglásy Ferenc és Téglásy Imre az 56-ot követő megtorló gépezet működését, Vojtkó Ferenc valamint Somogyvári Rudolf is a magyarországi svábok traumáit, Dr. Velkovics Vilmos Budapest ostromát, mely során minden harmadik elesett katonára egy civil áldozat jutott, Pannoniay Boglárka Erzsébet a felvidéki kitelepítések történetét, míg Varjasi-Kispéter Zsófia a hortobágyi kényszermunka táborokból visszatérők újrakezdését és beilleszkedését dolgozza fel készülő dokumentumfilmjében.

Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar
A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar

A példaértékű történeket megörökítő dokumentumfilmek között ismerhetik meg majd a nézők a többszáz gyermeket megajándékozó „dévai mikulásokat” (rendező: Novák Lajos) és a Magyar Örökség Díjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkart és tanárait (rendező: Ducki Witek). Izgalmasnak ígérkezik a Budapestről a varázslatos Székelyvarságra költözött Baksa József túravezetőről szóló munka (rendező: Pál Melinda) és a Duna-delta természetvédelmét 55 éve szolgáló Kiss J. Botond nemzetközi hírű természettudósról szóló film (rendező: Xantus Áron-Xantus Gábor). A  Városmajori Katolikus Egyesület több évtizedes megtartó erejének titkát kutatja majd Réti László története A generációk életét jobbá tevő Molnár Mária misszionárius tevékenységéről Hegedűs Péter készít filmet.

Először készül átfogó munka a magyar képregény történetéről

(rendező: Gábor Bence), a várbeli Sziklakórház kalandos múltjáról (rendező: Rozgonyi Ádám), valamint Nikola Tesla, a világhírű feltaláló Budapesten töltött pezsgő időszakáról önéletrajzi írásait feltárva (rendező: dr. Takó Sándor-Bánovits Ottó).

Sziklakórház

Jankovics Marcell Magyar szentek és boldogok című sorozatának új epizódja készül, ezúttal a keresztény magyar királyság megteremtésében és megtartásában kulcsszereppel bíró főpapokról. Papp Gábor Zsigmond közkedvelt retró (Budapest retró, Balaton retró) sorozatának folytatása, a Honvéd retró a Magyar Néphadsereg három évtizedét dolgozza fel. Mispál Attila Pilinszky János sorozata, a Csillaghálóban harmadik részével a költőóriásra emlékezhetünk a 2021-ben esedékes 100. születésnapján. Zámborszki Ákos Szomszédaink, a magyarok sorozata Ausztriában, Horvátországban és Szlovéniában folytatódik. Pigniczky Réka a Memory Project keretében készült mintegy 150 interjúból készít filmkivonatot az 56-os forradalom évfordulójára.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Kinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.