Hírek

5 program, amit a veszprémi Magyar Mozgókép Fesztiválon figyelünk

így vagy tökéletes, Fekete Ernő, Béres Márta

Június 23-26 között Veszprémben, Balatonalmádiban és Balatonfüreden rendezik a Magyar Mozgókép Fesztivált. A második alkalommal a Balaton északi partjára költöző esemény programjából válogattunk.

  1. Nyitófilm elsőfilmes alkotótól. A szerda este vetített Így vagy tökéletes Varsics Péter első nagyjátékfilmje. Az HBO berkeiben pallérozott alkotóval nemrég podcastban beszélgettünk. Akkor is szóba került, milyen válogatott szereposztással érkezik ez a film. A jól megvágott előzetes alapján úgy tűnik, a jól ismert Fekete Ernő és az eddig csak vidéki színházban látott Béres Márta jó párost alkot.
  2. Új játékfilmek: a járvány okozta helyzet, hogy 30 egészestés film áll premier előtt, hogy mozibemutató dátumot kapjon, vagy más módon kerüljön a nézők elé. Nem csoda hát, hogy itt is láthatunk néhány premiert. Herendi Gábor egy évben mutatta be a Kincsemet és a Valami Amerika 3-at, majd évekre elvonult. Szabó Győző önéletrajzi ihletésű regénye, a Toxikoma kapja talán a legnagyobb érdeklődést. A népszerű színész drogproblémáiról ír. Csernus Imrével folytatott küzdelmeit Molnár Áron és Bányai Kelemen Barna tolmácsolja.
  3. Jancsó 100: idén szeptemberben lenne 100 éves Jancsó Miklós, az ő filmes öröksége is központba lesz állítva. Filmvetítés, beszélgetés és a Fényes szelek helyszíneit bejáró séta is a program része.
  4. Filmre vele: regény és film állandó szimbiózisban élt a magyar mozgókép művészet 120 éve alatt. Nincs ez máshogy ma sem, ezért hozzák létre a szervezők ezt a speciális pitch fórumot, amelyben kortárs regényírók műveinek megfilmesítési lehetőségéről beszélnek filmesek: írók, producerek. Hogy messzebb ne menjünk: az idén Berlinben díjazott Természetes fény is regényadaptáció. Miért ne lehetne a következő fesztiválsiker egy éppen itt megszületett gondolatból?
  5. Mikor igaz a dokumentumfilm? A Magyar Dokumentumfilmesek Egyesületének programja arra a laikusokat és szakembereket egyaránt érdeklő kérdésre keresi a választ, hogy meddig mehet el egy dokumentumfilm a történések alakításában. Meddig élhet a dramaturgia eszközeivel, és mikortól számít az már a valóság megváltoztatásának? Józsa László, az Egyesület elnökének moderálása mellett négy tehetséges fiatal dokumentumfilmes, Bakony Alexa (rendező, Tobi színei) Dér Asia (rendező, Anyáim története), László Sára (producer, Anyáim története, Visszatérés Epipóba) és Visky Ábel (rendező, Mesék a zárkából) beszélget.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.