Hírek

’56-os fókusz, Érpatak és Aferim!

duiromafilm2016. október 21-23. között hetedik alkalommal rendezik meg a korábbi években több ezer látogatót vonzó Nemzetközi Cigány Filmfesztivált, a Romani Film Festet az Art+Cinemában.

Az érdeklődők az idei fesztiválon mintegy 30 dokumentum-, nagyjáték- és rövidfilmet láthatnak és kerekasztal-beszélgetéseken vehetnek részt. Újra látható lesz Az Érpatak modell című dokumentumfilm – melyet beszélgetés követ a film rendezőjével – és Radu Jude remekműve, a tavaly Berlinben Ezüst Medvét nyert Aferim! is. A háromnapos, ingyenes esemény első két napján ’56-os roma hősök címmel 18 portréfilmet vetítenek, a gyerekeket pedig mesevetítések és kvízjátékok várják.

A filmnapokon rengeteg hazai és nemzetközi, többek között holland, román, francia és lengyel alkotással is találkozhatnak az érdeklődők. A fesztivál első két napján 18 darab, Joka Daróczi János által rendezett portréfilm látható olyan roma származású emberekről, akik jelentős részt vállaltak az 1956-os forradalmi harcokban.

A vetítésekhez idén is kerekasztal-beszélgetések kapcsolódnak. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója lesz a vendége a Romák az 1956-os forradalomban című, október 21-én 16 órakor kezdődő beszélgetésnek, amelyen Joka Daróczi János és Kalla Éva mellett részt vesznek a roma hősök gyermekei is, de a fesztivál olyan aktuális társadalmi kérdések megvitatásának is teret ad, mint a roma értelmiségiek munkanélkülisége.

A fesztivál hivatalos megnyitója október 21-én 18 órakor kezdődik az Art+ Cinemában. Ekkor nyílik Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész 1956-os tematikájú kiállítása, majd köszöntőt mond Langerné Viktor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár. A kiállítást D. Magyari Imre irodalomtörténész nyitja meg, a megnyitón fellép a Szilvási Gipsy Band és Nyári Oszkár színművész.

A fesztivál támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a rendezvény mindenki számára ingyenes.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com