Hírek

6 érdekesség, amit lehet, hogy nem tudtál az Oppenheimer készítéséről

Oppenheimer-Cillian-Murphy

Tudod, hogy miért nincsen a Nolan-filmeknek rendezői változata? Hogy miért nem lehet néha hallani a dialógust vagy hogy hogyan szerzett egy kis kellemetlenséget Christopher Nolan Matt Damon házasságába? Íme hat érdekesség, amit az Oppenheimer színészeitől és a rendezőtől hallhattunk a sajtóturné során.

Christopher Nolan szinte (Tenet) sosem tud hibázni. Az igényes, látványos és elgondolkodtató blockbusterek zsenije azonban még így is felülmúlta a várakozásokat az Oppenheimerrel. A filmnek ugyan valószínűleg jót tett a Barbenheimer jelenség, és hogy a premierje egy napra esett a Barbie bemutatójával, a hihetetlen bevételi adatok így is meghaladtak minden becslést.

Az Oppenheimer bő két hét alatt elérte a 400 millió dolláros összbevételt, és az újrakalibrált számítások szerint simán megugorja majd a félmilliárd dolláros box office határt.

Persze az ekkora hollywoodi produkciókat komoly marketing követi, aminek velős része, hogy a sztárok járják a premiereket és számtalan interjút adnak különböző platformokon. Ezek alapján szedtünk most össze hat érdekességet, amelyről lehet, hogy még nem hallottatok.

Miért nincs rendezői változata a Nolan-filmeknek?

  Az Oppenheimert alakító Cillian Murphy-t kérdezték arról, melyik kivágott jelenet hiányzik majd neki legjobban a kész alkotásból. A színész válasza azonban erre egy egyszerű egyik sem volt. Mivel Christopher Nolan nem hagy semmit a vágóasztalon. A rendező állítólag annyira pontos forgatókönyvet ír, hogy amit leforgatnak, az bele is kerül a kész alkotásba. Így hiába várhatjuk a Nolan Cut-okat. Illetve pontosabb úgy fogalmazni, hogy minden moziba kerülő film a Nolan Cut.

  Miért nehéz olykor rendesen hallani a dialógusokat Nolan filmjeiben?

  Aki szinkronosan nézi az alkotó darabjait, az lehet, hogy még észre sem vette sosem, de az eredeti hangokat olykor elnyeli a Nolanre oly jellemző hangorkán és zajáradat. A grandiózus filmeket kísérő zene és hang mellett pedig néha eltörpül a színészek mondandója. Az autentikusságra mindig is sokat adó Nolan állítólag nem veteti fel a színészekkel újra a monológokat és a dialógusokat. Azaz azt a hangot használja és tartja bent a filmben, amelyet a forgatási napon produkáltak a színészek. Sokan ezt később megtámogatják egy újabb ráolvasással a stúdióban, nem úgy Nolan!

  Hogy zajlik az, amikor Christopher Nolan kiválaszt a főszerepre?

  Az internet tele volt azzal, hogy Cillian Murphy több alkalommal is játszott már mellékszerepeket Nolan filmjeiben (Batman-trilógia, Eredet, Dunkirk), de sosem választotta őt a rendező a főszerepre. Egészen mostanáig. Adta magát persze a kérdés az interjúkon, hogy hogyan is zajlik egy ilyen beszélgetés. Murphy szerint nagyon gyorsan. Nolan kézjegye, hogy a semmiből telefonál, és mivel a projektjeit is titokban tartja, így a színészek még csak nem is tudják, mikor reménykedhetnek, hogy egyszer majd megcsörren a telefon. Így volt ez az Oppenheimer címszerepét megkapó Murphy-vel is. A rendező közölte, hogy filmet készít Oppenheimerről, és hogy szeretné, ha ő vállalná el a főszerepet. Murphy pedig természetesen azonnal igent mondott.

  Christopher Nolan bekavart Matt Damon házasságába?

  Persze, hogy nem, de a sajtóturnék során Matt Damon, aki a filmben Leslie Groves generálist alakítja elmesélt egy aranyos történetet, hogy az ő ominózus Nolan telefonhívása miért volt különlegesen fontos. A színész szerint párterápián ígérte meg a feleségének, hogy egy kis időre visszalép a munkától és pár évig több időt tölt a családdal. Damon azonban egy kikötéssel tette meg az ígéretet: hacsak nem hív Chris Nolan.

  Miért kapta meg Matt Damon és Emily Blunt a forgatókönyvet külön napokon, mikor egy épületben laknak?

  A Kitty Oppenheimert alakító Emily Blunt egy épületben lakik Matt Damonnal, így adta volna magát, hogy Nolan egyszerűen egy napra szervezi meg a személyes találkozó keretein belül a forgatókönyv átadását. Ez egyébként egy megint csak a rendezőre jellemző tulajdonság, hogy nem küldi postán el a forgatókönyvet. Sőt, anno Robert Pattinson még csak saját példányt sem kapott a Tenet idején. A rendező azonban úgy gondolta, hogy túl kényelmesnek hatna, ha egy napon letudná a két fontos szereplővel való találkozást. Így New York-ban látogatta meg Matt Damont, Emily Blunttal pedig Los Angelesben szervezett le egy megbeszélést.

  Az Oppenheimer melyik hatásos sora volt teljesen improvizáció?

  Ugyan Christopher Nolan szeret szorosan ragaszkodni a forgatókönyveihez, nincs ellenére, ha a színészek olykor improvizálnak. Főleg, hogy a munkássága során mindig is kezdeményezte, hogy a színészek saját maguk építsék fel a karaktereiket és múltjukat. Ez az Oppenheimer esetén még fontosabbá vált, hiszen valós történelmi figurákat látunk a mozivásznon. A Henry Stimsont alakító James Remar pedig elvégezte a házifeladatot és rendesen utána járt az amerikai hadügyminiszter múltjának. Így született meg a mondat, amelyben Stimson azért húzza ki Kyoto városát a lehetséges célpontok listájáról, mert – kulturális értékei mellett – ott töltötte a nászútját a feleségével.

  Az Oppenheimer még mindig fut a magyar mozikban, mindenképpen érdemes beülni rá.

  Kajdi Júlia

  Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

  Feliratkozás
  Visszajelzés
  guest
  0 hozzászólás
  Inline Feedbacks
  Mutasd az összes megjegyzést!
  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com