Hírek

A 75. cannes-i fesztivál díjazottjai – Ruben Östlund ismét Arany Pálmát kapott

A szomorúság háromszöge című svéd vígjátéknak, Ruben Östlund rendezésének ítélte az Arany Pálmát szombat este a 75. cannes-i fesztiválon a Vincent Lindon francia színész által vezetett nemzetközi zsűri.

Ruben Östlund az előző filmjével, a művészvilágon ironizáló A négyzet című tragikomédiával 2017-ben egyszer már fődíjat nyert svéd rendező ismét egy kortárs társadalmi szatírát forgatott, A szomorúság háromszöge című filmet, amelyben a nyugati fogyasztói társadalmat figurázza ki.

„Az egész zsűrit nagyon ledöbbentette ez a film”

– indokolta Vincent Lindon a döntést, mielőtt átadta az Arany Pálmát.
„Amikor elkezdtük ezt a filmet, egyetlen célunk volt: olyan filmet készíteni, amely érdekli a közönséget, és amely a provokáció által gondolkodtat el” – mondta Ruben Östlund a díj átvételekor.

A szomorúság háromszöge (Triangle of Sadness) című két és félórás vígjáték helyszíne egy luxusjacht, amelyre meghívást kap az influenszer és manöken Yaya és barátja, a szintén manöken Carl. Együtt utaznak dúsgazdag emberekkel, amikor egy hatalmas viharban a hajó felborul, és a katasztrófa túlélői egy görög szigeten kötnek ki, ahol az emberek közötti korábbi viszonyrendszerek az ellentétükbe fordulnak, s a tragikomédia ennek minden változatát kiaknázza. A filmet szeptember 8-án mutatják be a magyar mozikban. A Filmtekercs kritikája a filmről itt olvasható.

A zsűri a második legjelentősebb díjat, a Nagydíjat megosztva ítélte oda egy belga és egy francia filmnek. A belga alkotást a hivatalos program legfiatalabb rendezője, a 31 éves Lukas Dhont rendezte, aki négy évvel ezelőtt az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű programban bemutatott Girl című filmjével elnyerte a legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera-díjat. Legújabb filmje, a Close két 13 éves fiú életre-halálra szóló barátságának a története. A másik díjazott, a francia Claire Denis angolul forgatott Stars at Noon című Nicaraguában játszódó romantikus thrillere, amely Denis Johnson azonos című regénye alapján készült.

A legjobb rendezés díját a dél-koreai Park Chan-wooknak ítélte a zsűri Decision to leave című filmjéért.

Az 58 éves rendező 2004 óta nemzetközileg ismert filmes, abban az évben az Old Boy című bosszúdrámával elnyerte a cannes-i fesztivál Nagydíját. Ezúttal egy kevésbé erőszakos, hitchcocki krimivel érkezett a fesztiválra. A fesztivál 75. évfordulójára létrehozott különdíjat a zsűri a kétszeres Arany Pálma-díjas belga Luc és Jean-Pierre Dardenne-nek ítélte oda Tori és Lokita című filmjéért, amely két, kísérő nélkül Európába érkezett guineai illegális bevándorló gyerek története.

A zsűri díját megosztva kapta Charlotte Vandermeersch és Felix van Groeningen belga rendezőpáros Nyolc hegy című filmje, amely az olasz Paolo Cognetti azonos című regényének feldolgozása, valamint a lengyel Jerzy Skolimowski című kíséreti filmje, amely Robert Bresson francia filmrendező 1966-ban forgatott Vétlen Balthazár című kultikus filmjének kortárs feldolgozása.

A legjobb forgatókönyv díját a 2017-es A kairói eset rendezője, Tarik Saleh vehette át legújabb filmje, a Boy from Heaven történetéért. Az egyiptomi apától és svéd anyától Stockholmban született 50 éves filmes ismét egy politikai-vallási krimit forgatott, amely leleplezi Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök rendszerének a vallással kapcsolatos visszaéléseit, és az iszlám többségi, szunnita világán belüli doktrínákba vezeti be a nézőt. A Filmtekercs kritikája a filmről itt olvasható.

Boy-from-Heaven-2

A legjobb férfi alakítás díját a dél-koreai Kang-ho Song érdemelte ki Koreeda Hirokazu japán rendező Dél-Koreában forgatott Broker című filmjében nyújtott alakításáért. Zar Amir Ebrahimi, Párizsban élő iráni színésznő kapta a legjobb női alakítás díját Ali Abbasi iráni származású dán rendező Holy Spider című alkotásában nyújtott alakításért, amely Iránban játszódik, s egy sorozatgyilkosról nyomozó újságíróról szól egy iráni szent városban.

A fesztivál hivatalos és párhuzamos szekcióiba beválogatott elsőfilmek közül a legjobbnak járó Arany Kamera-díjat Riley Keough és Gina Gammell amerikai rendezők War Pony című filmje kapta, amelyet az Un certain regard (Egy bizony nézőpont) elnevezésű válogatásban mutattak be, míg különdíjjal jutalmazták az ugyanebben a szekcióban versenyző Plan 75 című alkotást, a japán Hajakava Csie rendezésében.

A 75. Cannes-i Filmfesztivál díjazottjainak listája:

HIVATALOS VERSENYPROGRAM

Palme d’Or: Triangle of Sadness (r.: Ruben Östlund)

Grand Prix: Stars at Noon (r.: Claire Denis) és Close (r.: Lukas Dhont)

Legjobb rendező: Park Chan-wook (Decision to Leave)

75th ünnepi különdíj: Tori & Lokita (r.: Jean-Pierre és Luc Dardenne)

Legjobb színész: Song Kang-ho (Broker)

Legjobb színésznő: Zar Amir-Ebrahimi (Holy Spider)

A zsűri díja: The Eight Mountains (r.: Félix Van Groeningen és Charlotte Vandermeersch) és EO (r.: Jerzy Skolimowski)

Legjobb forgatókönyv: Tarik Saleh (Boy From Heaven)

Camera d’Or: War Horse (r.: Gina Gammell és Riley Keough)

Camera d’Or különdíj: Plan 75 (r.: Hayakawa Chie)

Rövidfilmes Arany Pálma: The Water Murmurs (r.: Jianying Chen)

Rövidfilmes verseny különdíja: Lori (r.: Abinash Bikram Shah)

Golden Eye dokumentumfilmes díj: All That Breathes (r.: Shaunak Sen)

Queer Pálma Joyland (r.: Saim Sadiq)

UN CERTAIN REGARD

Un Certain Regard-díj: The Worst Ones (r.: Lise Akoka, Romane Gueret)

Zsűri díja: Joyland (r.: Saim Sadiq)

Legjobb rendező: Alexandru Belc (Metronom)

Legjobb színészi teljesítmény (megosztva): Vicky Krieps (Corsage) és Adam Bessa (Harka)

Legjobb forgatókönyv: Maha Haj (Mediterranean Fever)

Coup de Coeur-díj: Rodeo (r.: Lola Quivoron)

RENDEZŐK KÉTHETE

Europa Cinemas Label: One Fine Morning (r.: Mia Hansen-Løve)

Society of Dramatic Authors and Composers Prize: The Mountain (r.: Thomas Salvador)

KRITIKUSOK HETE

Nespresso Nagydíj: La Jauria (r.: Andres Ramirez Pulido)

French Touch Prize: Aftersun (r.: Charlotte Wells)

GAN Foundation Award for Distribution: Urban Distribution (The Woodcutter Story)

Louis Roederer Foundation Rising Star Award: Zelda Samson (Love According to Dalva)

LA CINEF

Első díj: A Conspiracy Man (r.: Valerio Ferrara)

Második díj: Somewhere (r.: Li Jiahe)

Harmadik díj (megosztva): Glorious Revolution (r.: Masha Novikova) és (Humans Are Dumber When Crammed Up Together (r.: Laurène Fernandez)

Keleti Léda

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com