Hírek

Titanic 2018: 8 film, amit mindenképpen látni kell

Casey Affleck és Rooney Mara a Szellem/Világ című filmben
Casey Affleck és Rooney Mara a Szellem/Világ című filmben

Jubileumi 25. alkalommal száll vízre a Titanic, ami a világ különböző tájairól hozza el a legjobb vagy a legérdekesebb filmeket. A szerdán induló mustrán 11 nap alatt 10 szekcióban 41 nagyjátékfilmet és 6 dokumentumfilmet láthatunk. Ebből szedtük össze azokat, amiket szerintünk nem szabad kihagyni.

1. A rabbi meg a lánya (Disobedience)

Egészen jövő hét végéig kell várnunk a friss Oscar-díjas Sebastian Lelio észak-londoni zsidó közösségben játszódó regényadaptációjára, aminek egyébként egy londoni, magyar származású zsidó lány, Rachel Weisz a főszereplője. A New Yorkból apja, a rabbi temetésére hazaérkező Ronit Krushka ismét találkozik gyerekkori barátjával, Estivel (Rachel McAdams). A vele és az új rabbival (Alessandro Nivola) való kapcsolata kérdéseket vet fel a helyi közösség életében. A film világpremierje a Torontói Filmfesztiválon volt, azóta azonban nagyjából dobozban pihent, így a Titanic Filmfesztivál zárófilmje nemcsak hogy máshol még alig látott darab lesz, de az előzetes kritikák alapján még jó alkotás is várható.

Rachel McAdams és Rachel Weisz A rabbi és a lánya című filmben
Rachel McAdams és Rachel Weisz A rabbi és a lánya című filmben

 

2. Elégtétel

Ezen a fesztiválon általában elég erős a skandináv jelenlét, tavaly is a nagyon impresszív Számi vér nyerte a fődíjat. Idén Izlandi fókusz néven külön szekcióban mutatkoznak be a szigetországból érkezett filmek. Ennek talán legvártabb darabja a sikeres szívsebész és családapa válságba került életéről szóló film, aminek rendezője Baltasar Kormákur. A 101 Reykjavíkkal 2000-ben népszerűvé vált rendező gyakori vendég Budapesten. 2009-ben például ő volt a Titanic zsűrielnöke, Fehér nászéjszaka című filmje pedig ugyanabban az évben elnyerte a közönségdíjat.

Baltasar Kormákur rendező és főszereplő az Elégtétel című filmben
Baltasar Kormákur rendező és főszereplő az Elégtétel című filmben

 

3. Hullák a napon

Az idei frankofón filmnapokon már vetített alkotás igazi fesztiválkedvenc. Egyesek szerint kiállhatatlan zagyvaság, mások igazi mesterműnek tartják, olyan darabnak, amiért igazán érdemes fesztiválra járni. Kollégánk ez utóbbi kategóriába tartozik. A mediterrán nyár kellős közepén játszódó, elhagyott faluban bolyongó kincskeresés annyira bolond, hogy azt már jobban el sem lehet képzelni. Kritikánk szerint a film „egy végtelenített Ecstasy of Gold”, amiben „Godard, Leone és Tarantino beszélget”. Western rajongóknak kár volna kihagyni.

4. Nem vagyok boszorkány

A versenyprogram részeként szerepel a programban Rungano Nyoni, az elsőfilmes fiatal zambiai rendezőnő saját hazájában játszódó sokkoló története. A 9 éves Shulát egy távoli, talán írni-olvasni sem tudó lakói tartják mondvacsinált okokból boszorkánynak. A lány először a rezervátumi állatokként őrzött többi boszorkány közé kerül, majd a korrupt és nem kevésbé visszamaradt állami apparátus hamarosan saját céljaira kezdi használni. A film világpremierje a tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon volt, februárban a Brit Filmakadémia a kiemelkedő debütáló díjával jutalmazta. A film várhatóan még az idén moziforgalmazásba is kerül, hiszen a Scope100 magyarországi projektje keretében a magyarhangya ezt fogja választani.

Maggie Mulubwa a Nem vagyok boszorkány című filmben
Maggie Mulubwa a Nem vagyok boszorkány című filmben

 

5. Veszett vidék (Sweet Country)

„Megszületett az első western az ausztrál őslakosokról – a Veszett vidéket látva nem is értem, ez miért nem jutott korábban senkinek az eszébe” – kezdi írását kritikusunk Warwick Thornton észak-ausztráliai születésű rendező alkotásának velencei világpremierje után. Sam, az ausztrál őslakos és Harry, a háborús veterán ellentétes személyisége hamar tragédiába torkollik. Sam fejére vérdíjat tűztek ki, a hajtóvadászat során azonban újabb és újabb különös részletek derülnek ki. A velencei mustrán a rendező a zsűri különdíját nyerte, így izgalomban valószínűleg nem lesz hiány.

Veszett vidék

 

6. Szellem/Világ (A Ghost Story)

A skandináv tematikához hasonló népszerűségnek örvend a fesztivál állandó Amerikai függetlenek szekciója. Ennek is különösen nagy port vert darabja a tavalyi Sundance Filmfesztiválon debütáló Szellem/Világ, más néven A Ghost Story. A Casey Affleck és Rooney Mara főszereplésével készült alkotás a meghalt, de szellemként visszatérő férfi és gyászoló feleségének folytatódó története. A párhuzamos idősíkok azonban sosem találkoznak. A magas kritikai értékelés mellett amiatt is érdekes még a film, hogy egyesek szerint számos előd – Chihiro Szellemországban, Poltergeist, Boonmee bácsi, aki képes visszaemlékezni korábbi életeire – ihlette meg.

 

7. Arcélek, útszélek

A mindig jelenlévő dokumentumfilm-válogatás idén egy Oscar-jelölt alkotással bővült. Vajon mi köti össze a 89 éves rendezőt, Agnès Vardát és a 33 éves francia fotós és utcaművészt, JR-t?! Franciaország eldugott kicsi falvaiban kiderül. A régi mobil mozikhoz hasonlóan egyfajta fényképautomata járja a modern művészethez nem igazán szokott tájakat, hogy az ott készült fényképek, portrék gyárakon, házfalakon óriás méretű változatban köszönjenek vissza. A road movie és a dokumentumfilm kereszteződésében különös érzelmek tapasztalhatóak.

Jelenet az Arcélek, útszélek című filmből
Jelenet az Arcélek, útszélek című filmből

 

8. Kutyák szigete

Az idei Berlini Filmfesztiválhoz hasonlóan a Titanicot is Wes Anderson kultrendező legújabb alkotása nyitja meg. A Holdfény királyság és a Grand Budapest Hotel rendezőjének stop motion technikával készült filmje az elszaporodott kutyákat egy képzeletbeli szemétszigetre száműzi. Sajnos a kilakoltatott kutyák között van a rendeletet hozó polgármester fiának kutyája is, aki éppen azért kisrepülőgépén felmentésre indul. Az animációhoz természetesen olyan sztárok adták hangjukat, mint Boyán Cranston, Edward Norton, Bill Murray vagy Tilda Swinton.

Részletes program a fesztivál oldalán található.

Kutyák szigete
Wes Anderson: Kutyák szigete (Isle of Dogs)

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.