Hírek

80 éve cserélt rendezőt az Elfújta a szél

A klasszikus Hollywood egyik legmonumentálisabb projektje volt az Elfújta a szél, ami akkora kihívásnak bizonyult, hogy csak három rendezővel sikerült befejezni, mégis a káosz helyett egy rendezői Oscar-díj lett a történet vége. 

George Cukor, a Philadelphiai történet és a My Fair Lady rendezője két évig atyáskodott az Elfújta a szél filmadaptációja fölött. Az Oscar-díjas rendező David O. Selznick producerrel együtt végezte Hollywood egyik legmonumentálisabb produkciójának előmunkálatait. Az álomgyár aranykorának egyik legnagyobb producere 1936 júliusában akkoriban rekordösszegnek számító 50 ezer dollárért vette meg a könyv megfilmesítési jogait már egy hónappal a kiadás után.

Victor Fleming (szemüvegben) Vivien Leigh és Clark Gable társaságában az Elfújta a szél forgatásán

A forgatás produkciós szempontból valóságos rémálom volt. Néhány héttel a forgatás kezdete után kreatív különbözőségek végett Selznick eltávolította Cukort a rendezői székből. Állítólag a történet iránya és a forgatás tempója miatt alakultak ki nézeteltérések a két filmes között. A helyére a producer Victor Fleminget állította, aki korábban a szintén örökzöld Óz, a csodák csodájában is beugrott Cukor helyére. A film második rendezője idegkimerültség miatt nem tudta befejezni a filmet, így Fleming Sam Woodnak adta át a stafétát.

Ennek ellenére a stáblistában kizárólag Victor Fleming nevét tüntették fel, aki az 1940-ben megrendezett Oscar-gálán átvette a legjobb rendezésért járó szobrot. Az Elfújta a szél összesen akkor rekordmennyiségű 10 Oscart váltott díjra 15 jelöléséből.

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com