Hírek

80. születésnapján köszöntik Kósa Ferenc filmrendezőt

A Tízezer nap rendezőjének köszöntésén bárki részt vehet a Pesti Vigadóban.

Kósa Ferenc Kossuth- és Prima Primisima-díjas filmrendező 80. születésnapja alkalmából ünnepi délutánt rendez a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Film- és Fotóművészeti tagozata pénteken a fővárosi Pesti Vigadóban.

Az eseményen levetítik az MMA megbízásából Kósa Ferencről készült Őrizd az embert című portréfilmet. A filmet követően Kósa Ferenc pályájáról Sára Sándor operatőr, filmrendező, Lugossy László filmrendező és Pörös Géza filmtörténész beszélget.

Kósa Ferenc 1963-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tízezer nap című diplomafilmjével 1967-ben Cannes-ban elnyerte a legjobb rendezés díját. 1968-ban Balázs Béla-díjat, 1989-ben érdemes művészi címet, 1997-ben Magyar Örökség-díjat, 2000-ben Tekintet-díjat, 2001-ben Hazám-díjat kapott. 2007-ben nagyhatású, magas színvonalú játék- és dokumentumfilmjeiért Kossuth-díjat kapott, 2008-ban a Magyar Mozgókép Mestere lett. 2009-ben megkapta a Húsz éves a Köztársaság Díjat, 2012-ben a Magyar Művészetért Díjjal és Prima Primissima-díjjal tüntették ki, 2017-ben Kölcsey-emlékplakettet vehetett át.

Az ünnepségre belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A részletek az MMA honlapján olvashatók.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..