Hírek

82 éves korában elhunyt Diana Rigg

Életének 82. évében elhunyt Dame Diana Rigg, a 60-as évek The Avengers sorozatának színésznője, aki Lady Olenna Tyrellt alakította a Trónok harcában.

A BAFTA-, Tony- és Emmy-díjas színésznő, Diana Rigg halálhírét lánya erősítette meg tegnap: a művésznő szerettei körében, békésen hunyt el 82 évesen.

Az angol színésznő 1959 óta a Royal Shakespeare Company tagja, a 60-as években pedig meghódította mind a tévé, mind a mozi rajongóit. A The Avengers című kémsorozatban három évig szerepelt, de Bond-lányként is kipróbálta magát az Őfelsége titkosszolgálatában ’69-ben.

A kém, aki szeretett engem – James Bond és a nők

Miközben további olyan filmekben szerepelt később, mint a Lear király, a Nyaraló gyilkosok, A vád tanuja, a Shakespeare-i gyilkosságok vagy a 97-es Rebecca-feldolgozás (ami éppen most kap új adaptációt a Netflixen) a színpadot sem felejtette el sosem. Olyan színházi produkciókban láthatták őt a szerencsések, mint a Macbeth, a Pygmalion, az Antony and Cleopatra vagy a My Fair Lady. 1994-ben pedig a Medeaban nyújtott alakításáért Tony-díjjal jutalmazták.

Sokaknak persze a Trónok harca Lady Olenna Tyrelljeként lehet leginkább ismerős Rigg, hiszen négy éves munkája a sorozatban több mint maradandó. A keménykezű és ravasz, sokakat kijátszó karaktert hihetetlen eleganciával idézte meg a színésznő, aki minden kegyetlen tette és zseniális beszólása ellenére is szerette a családját. Nem véletlen, hogy a sorozat és Jaime is békés véget ajánlott neki.

Diana Rigg életének legutolsó időszakában is igen aktívan színészkedett: szerepelt a Lélegzetvétel című romantikus filmben, a Detectorist, a Viktória és az All Creatures Great and Small című sorozatokban, valamint narrátorként hallhattuk az A Christmas Carol Goes Wrongban és a The Snail and the Whale kisfilmben. A sor pedig még mindig nem teljes, hiszen az utómunkálatoknál járó Last Night in Soho Edgar Wright rendezésében szintén felvonultatja a színésznőt, csak úgy mint a Black Narcissus című minisorozat.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés