Hírek

82 évesen elhunyt David Leland

david leland

Szenteste halt meg David Leland brit színész, rendező és forgatókönyvíró, a Borgiák írója és a Bárcsak itt lennél rendezője.

A rendező december 24-én családja körében hunyt el, írja a Deadline.

David Leland 1941. április 20-án született Cambridge-ben. Színészként kezdte pályafutását: Londonban tanult színművészetet, majd kisebb szerepek, 1981-ben után megkezdte együttműködését Alan Clarke brit rendezővel. Első közös filmjük, a Made in Britain kedvező fogadtatásban részesült; érdekesség, hogy ez volt Tim Roth első filmszerepe is. Neil Jordannel közösen írták a Mona Lisa című thriller-drámát, amiért többek között Golden Globe-ra és BAFTA-díjra jelölték őket.

Leland két forgatókönyvet is írt a valóban létező Cynthia Payne brit madámról: a Personal Services, Terry Jones rendezésében és Julie Walters-szel a főszerepben, a nő felnőttkori éveit dolgozta fel, addig a Bárcsak itt lennél a tinédzserkoráról szólt. Utóbbit már saját maga rendezte, a főszerepet Emily Lloyd játszotta, Cannes-ban FIPRESCI- és BAFTA-díjjal jutalmazták, és máig legfontosabb rendezéseként tartják számon. Következő két filmje, a Nehéz eset és A nagy ember annál szomorúbb bukás volt mind a kasszáknál, mind a kritikusoknál. Ezután a Három nő háborúban és szerelemben című filmet rendezte Rachel Weisz és Anna Friel főszereplésével, majd a Band of Brothers című HBO-minisorozatnak írta és rendezte egy epizódját.

2012-ben kapcsolódott be a Borgiák című sorozatba, melynek második évadának utolsó öt epizódját írta, és az utolsó kettőt rendezte. Dokumentumfilmje George Harrison megemlékezéséről, a Concert for George, Grammy-díjat nyert. Utolsó játékfilmes rendezése a Szűzlányok ajándéka, amely 2007-ben jelent meg.

Lajó Odil

Lajó Odil az ELTE filmtudomány mesterszakos hallgatója. Különösen érdekli a spanyol és a kelet-európai kortárs film, a realista és feminista filmelméletek, a coming-of-age történetek, a mumblecore és a videojátékok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com