Hírek

85 éves a magyar hangosfilm címmel rendeznek konferenciát Győrben

1931_hyppolit_plakatDragomán György kapja az alkotói díjat az idei Győri Könyvszalonon, amely több mint száz programmal várja péntektől vasárnapig a közönséget – hangzott el az eseményt bemutató sajtótájékoztatón kedden Győrben.

A József Attila-díjas író, műfordító a tizenhatodik alkalommal megrendezett könyves mustra megnyitóján veheti át az elismerést, amelyet korábban mások mellett Jókai Anna, Szabó Magda, Závada Pál és Jankovics Marcell is megkapott.

Az esemény nyitónapján 85 éves a magyar hangosfilm címmel konferenciát rendeznek, amelyen bemutatják A magyar hangosfilm plakátjai 1931-1944 című, hatszáz oldalas kötetet. Fekete Dávid alpolgármester, a kötet egyik szerzője elmondta: a kiadvány hiánypótló, hiszen korábban nem készült olyan mű, amely összegezte volna az abban az időszakban készült filmek plakátjait, tanulmányokkal kiegészítve. A könyv a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér, valamint az Országos Széchényi Könyvár gondozásában jelent meg.

Az alpolgármester méltatta a könyvszalont rendező megyei könyvtár és a Győri Nemzeti Színház közötti összefogást, amely révén a magyar irodalom népszerűsítése mellett a kultúra egyéb ágai is teret kapnak. Példaként említette a Ghymes együttes, a Budapest Bár és Szabó Balázs Bandája színházi koncertjeit.

Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója elmondta, hogy második alkalommal rendezik meg a Győri Könyvszalon programjához csatlakozva a Kortársasjáték elnevezésű drámaíró versenyt, amelyen Garaczi László, Pozsgai Zsolt és Zalán Tibor íróknak, valamint Bagó Bertalan, Háda János és Szűcs Gábor rendezőknek 24 óra alatt kell elkészíteniük egy-egy előadást öt-öt színésszel.

Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója kiemelte, hogy a könyvszalonon három nap alatt mintegy ötven kiállító mutatja be köteteit. A programokról szólva elmondta, hogy a csütörtöki nulladik napon a könyvtár rendezvénytermében a legkisebbeket szólítják meg többek között az Európa Koncert Szalonegyüttes, a Görömbő Kompánia és a Kajárpéci Vízirevü előadásaival.

Az író-olvasó találkozókon mások mellett részt vesz Czigány Görgy, Hámor Vilmos, Kepes András, Lőricz L. László és Rakovszky Zsuzsa.

A könyvszalonon győri és megyei vonatkozású könyveket is bemutatnak, köztük egy kötetet az 1897 és 2014 közötti megyei templomépítészetről Hartmann Gergely szerkesztésében, a Győr Első Világháborús dokumentumai 1914-1916 című kötetet, a Török István, az 1956-os forradalmi események mártírja című könyvet, amelyet Nagy Róbert és Tatai Zsuzsanna szerkesztett, valamint Győri Domonkos Profán című kötetét.

Az Arany János Művelődési Házban pénteken nyílik Móser Zoltán Balogh Rudolf-díjas fotóművész Együttható képek című fotókiállítása, amely december 2-ig lesz látogatható. Szintén pénteken rendezik a színházban a középiskolásoknak szóló kortárs irodalmi vetélkedőt, amelynek témája ezúttal Péterfy Gergely Kazinczy Ferenc élettörténetét feldolgozó regénye, A kitömött barbár.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com