Hírek

900 millió forintból forog a Budapest noir

A Budapest noir szereplői Flesch Andrea jelmezeiben a 30-as évek Budapestjének divatját és hangulatát megidézve, korabeli autókkal érkeztek a Centrál Kávéházba a február 8-án kezdődő forgatás egyik, és egyben a Pioneer Pictures sajtótájékoztatójának helyszínére.

A Budapest noir című sikerkönyvből készülő mozifilm forgatása február 8-án kezdődik a Pioneer Pictures gyártásában, vezető producere Kemény Ildikó. A The Duke of Burgundy, a Houdini és Fleming című nemzetközi film- és tévé sikereket is jegyző Pioneer csapatnak a Budapest noir lesz az első magyar mozifilmje.

Kondor Vilmos krimije, a Budapest noir (Agave Könyvek) kritikai- és közönségsikere a hazai irodalmi élet igazi meglepetése volt 2008-ban, és azóta számos nyelven jelent meg világszerte, Amerikában a nagy presztízsű Harper Collins kiadásában, ezt olvasta Gárdos Éva (Amerikai rapszódia, 2001) is, aki egyből beleszeretett az 1936 Budapestjén játszódó bűnügyi történetbe, s most a film rendezésére készül. Mint azt a sajtótájékoztatón elmondta, egyik kedvenc műfaja a film noir, és Kondor Vilmos 30-as évekbeli regényének karakterei és bűnügyi történeténak atmoszférája nagyon illik a korabeli Budapest hangulatához, ez az, ami leginkább megragadta őt.

A forgatókönyvet Kondor bestselleréből Szekér András írta, Gárdos Évával szoros együttműködésben. Kérdésre válaszolva elmondták: a forgatókönyv szövegének alakításába sem a főszerepet játszó Kolovratnik Krisztián, sem maga – a sajtótájékoztatón inkognitóban jelenlévő – Kondor Vilmos nem játszott szerepet.

A Budapest noir főhőse Gordon Zsigmond – Kolovratnik Krisztián –, aki bűnügyi újságíróból vérbeli nyomozóvá válik a legfelsőbb politikai körökbe vezető fordulatos gyilkossági ügy felderítése során. Kolovratnik elmondta: mind a film noir műfaja, mind az általa alakítandó Gordon Zsigmond titokzatos alakja vonzza őt, és kihívásnak tekinti a főhös szerepének eljátszását. Filmbeli szerelmét, Eckhardt Krisztina fotóriportert Tenki Réka alakítja, aki az általa megformálandó fiatal nő függetlenségét, egyben Gordonnal való bonyolult kapcsolatának alakítását tekinti izgalmas szerepében megvalósítandónak. A további fontos szerepekben olyan kiváló magyar színészek tűnnek majd fel, mint Kulka János (Szőllőssy), Kováts Adél (Szőllőssyné), Dobó Kata (Vörös Margó) és Anger Zsolt (Gellért felügyelő).

_KEN0676_1

A film operatőre Ragályi Elemér (Magasiskola, A miniszter félrelép, Az ajtó) lesz, aki elmondása szerint olyan film noirt szeretne forgatni, amely mentes a műfajra rátelepedő klisséktől. Vízuálisan nagyon vonzó számára az 1936-os Budapest megjelenítése és bár jó néhány filmet mondhat magáénak, ezt a mostanit nagy kihívásnak tekinti.

A 30-as évek Budapestjét Pater Sparrow (1, The Duke of Burgundy) látványtervező teremti meg, a jelmezeket Flesch Andrea (Miss Arizona, Tulse Luper bőröndjei trilógia, Valami Amerika 2) tervezi.

A Budapest noir gyártását 897 millió forinttal támogatja a Filmalap, ez az összeg a film előkészületeinek kiegészítésével 950 millió forintra bővül. A Filmalapot képviselő Havas Ágnes abbeli örömét fejezte ki, hogy teljességgel magyar pénzből állíthatunk elő egy vérbeli magyar történetet a Saul fia sikerének örömteli hangulatában, amikor újra büszkék lehetünk a magyar filmre.

A február 8-án kezdődő 45 napos forgatásra eredeti budapesti helyszíneken és a Róna utcában épített díszletek közöt kerül sor. A Budapest noir várhatóan egy év múlva lesz látható a mozikban.

Fotó 1: Argejó Éva
Fotó 2: Kende Tamás / Pioneer Pictures

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com