Hírek

A Netflix uralja az Amerikai Filmintézet díjait

Lelki ismeretek (Soul)

Közzétették az AFI top10-es listáit az év mozifilmjeiről és sorozatairól.

Az AFI (American Film Institute; Amerikai Filmintézet) bejelentette az év legjobb filmeit – azokat a filmeket, amelyek a zsűri szerint előremozdították a mozgókép művészetét, gazdagították az amerikai filmművészet örökségét, inspirálták a közönséget és a művészeket, és hatást tettek a társadalomra, írja a The Hollywood Reporter.

A tízes toplistákon belül nem közölnek helyezéseket. A lista gyakran előre jelzi az Oscar-jelöléseket.

A Netflix uralta a 2020-as mezőnyt: négy Netflix-film is szerepel a tízes listában, és szintén négy a „televíziós” listában. A filmek közül övék a Mank, a Da Five Bloods, a The Trial of the Chicago 7, és a Ma Rainey’s Black Bottom – ez rekordot jelent a streaming szolgáltató számára, írja a Vulture. Az Amazontól két film került a tízes toplistába: a Sound of Metal és a One Night in Miami. A hagyományos stúdiók csak négy filmmel szerepelnek: Soul (Disney), Minari (A42), Nomadland (Searchlight) és a Judas and the Black Messiah (Warner Bros.).

Az év a diverzitás számára is rekordot jelent (jegyzi meg a Vulture): több mint a filmek fele nagyrészt afroamerikai szereplőkkel készült.

A díjazott sorozatok közül a Netflix-é a The Crown, a Bridgerton, a The Queen’s Gambit és az Unorthodox. Díjat nyert még a The Mandalorian (Disney), a Ted Lasso (Apple), a Better Call Saul (Sony Pictures Television), a The Good Lord Bird (Blumhouse Television / Showtime), a Lovecraft Country (HBO) és a Mrs. America (FX / Hulu); a Hamilton (Disney+) pedig különdíjban részesült.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Filmtekercs Filmklub s03

Filmtekercs Filmklub

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya