Hírek

A 120 éves magyar film alkalmából szervez filmestet az Uránia és a Filmarchívum

Az Uránia Filmszínház és a Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma ingyenesen megtekinthető filmestet szervez a magyar film napja alkalmából.

A magyar film napja alkalmából az Uránia Nemzeti Filmszínház a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumával közösen internetes filmestet szervez – közölte a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) az MTI-vel. A magyar film napját 2018 óta tartják április 30-án. Ez az a nap, mikor az első magyar filmalkotást, A tánczot bemutatták az akkori Uránia Tudományos Színházban, vagyis a mai Uránia moziban. Az idei alkalom különlegessége, hogy éppen 120 éve történt a jeles esemény, ami a magyar film születését jelentette.

Ebből az alkalomból az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának kezdeményezésére az Uránia és a Filmarchívum online filmestet szervez, ahol számos rövidfilmből készült összeállítást láthatnak az érdeklődők.

A filmesttel a szervezők a magyar film ritkán látható örök értékeire szeretnék felhívni a figyelmet, hiszen a magyar film napjának célja, hogy a hazai mozgókép történeti és kortárs gazdagságát is megünnepeljük.

A válogatás Sára Sándor, Kósa Ferenc, Gyöngyössy Imre, Tóth János, Bicskei Zoltán, Siflis Zoltán rövidfilmjeiből készült és az Uránia webmozijában lesz látható. Az esten az online mozinézők drámai és lírai filmeket is láthatnak. Egy, a jeles elődökhöz kötődő, mai kisfilmet is levetítenek Magyarországon először. A program összeállítása során a szervezők törekedtek a műfaji sokszínűségre, de egyben a történeti darabokért érdeklődők is bepillanthatnak a magyar film őskorába.

A filmvetítés előtt Gelencsér Gábor filmesztétával egy korábban felvett szakmai beszélgetés vezeti be a magyar filmtörténet gyöngyszemeit.

A filmest programja díjmentesen, de regisztrációs jeggyel tekinthető meg. A jegyváltás lehetősége hamarosan elérhető lesz az Uránia honlapján.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com