Hírek

A 16. BuSho előzsűri karanténban zajlott

A 16. BuSho fesztiválnak már az előzsűri része szokatlan körülmények között zajlott: 2 héttel a nevezési határidő előtt kezdték bevezetni a koronavírus-járvány következtében a rendkívüli állapotot, ami az idei előzsűrinek pont a legjobbkor jött. Így a váratlan események következtében a megszokottnál talán kicsit még hosszabb előkészítést és mérlegelést követően készülhetett el a 16. BuSho fesztivál verseny- és panoráma programja

A BuSho fesztivál programja egyedülálló Magyarországon, mert ez az egyetlen fesztivál, ami kizárólag rövidfilmekkel foglalkozik.

Ha az idei év statisztikáit nézzük: A fesztivál ismét megközelítette az ezer nevezést, amelyeknek – mint mindig – a zöme ezúttal is fikciós anyag volt mintegy 150 animációs és 100 kísérleti film mellett.

A szervezők azonban azt is megjegyezték a fesztivál hivatalos honlapján, hogy az idei évben is számos nehezen bekategorizálható felvétel érkezett hozzájuk, amelyek jelentős részét diák, új média, zenei videók tették ki.

Egy fesztivál sokszínűségét az is mutatja, hogy mennyi helyről érkeztek a nevezések. Ha ilyen szempontból nézzük a számokat az idei évben a lista első fele a következőképpen alakult: 100 spanyol, 81 német, 65 francia és 61 magyar alkotást nézhettek meg a megújult előzsűri tagjai.

A leadott voksok alapján végül 23 országból 66 rövidfilm került versenybe, amiből 5 kísérleti, 15 animációs és 46 fikciós alkotás. 

A BuSho fesztivált eredetileg a hiánypótlás igénye hívta életre. A rendezvény az egyre szaporodó rövidfilmes társadalom számára kívánt bemutatkozási lehetőséget biztosítani, ezt a szerepét azonban már az első években kinőtte.

Minden évben 3 zsűri vesz részt a rendezvényen, az előzsűrit követően a nemzetközi zsűri mellett az Országos Diákzsűri is dönt a díjazottakról. A fesztivál díjai egy képzőművész által létrehozott alkotások, szobrok, amelyeket a nemzetközi zsűri ítél oda több kategóriában.

Az idei évben is, a már hagyományosnak mondható keretek között (versenyprogram, információs vetítések, fesztivál bemutatók) három helyszínen folynak majd a vetítések.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakon. Érdekli a marketing, a reklám és a streaming platformok világa, specializációja a horror és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. mlinarikmariann@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya