Hírek

A 2000-es évek legemlékezetesebb pillanatait mutatja be a NetGeo új műsora

natgeoMilyen technológiai és tudományos fejlődésnek lehettünk szemtanúi az ezredforduló után? Milyen tragédiák és megdöbbentő események rázták meg akkoriban a világot? Kiknek a munkássága volt meghatározó a politika, a kultúra és a tudományok terén? A National Geograhic Channel új műsora a 2000-es évek legemlékezetesebb pillanatait idézi fel.

A 2000-es évek volt az első évtized, amikor a történések jelentős része már nem az utcán és a köztereken, hanem a televízióban és a közösségi médiában zajlott. A valóságshow-k elkezdték ontani magukból a celebeket, a YouTube-bal együtt pedig az első vírusvideók is megszülettek. Megteremtődött egy virtuális második valóság, mely gigantikus hatást gyakorolt mai és jövőbeni életünkre.

A National Geographic Channel Azok a 2000-es évek című sorozata átfogóan mutatja be az időszak legfontosabb technológiai és társadalmi változásait. Az epizódok – a nagy sikerű Azok a 80-as évek és Azok a 90-es évek mintájára – izgalmas sztárinterjúk és látványos archív felvételek segítségével idézik fel a legemlékezetesebb pillanatokat.

A sorozat megemlíti az olyan tragédiákat, mint a szeptember 11-i terrortámadás, és a délkelet-ázsiai cunami, de olyan érdekességeket is megtudhatunk, hogy mikor került sor a történelem első arctranszplantációjára, miért vonták ki a forgalomból a Concorde repülőgépet, vagy hogy miként érte a Kurszk nevű orosz tengeralattjárót súlyos baleset a Barents-tengeren.

Azok a 2000-es évek a NatGeo műsorán – szeptember 6-án és szeptember 13-án 21 órakor, valamint szerdánként 23 órakor!

Tudta ön? Érdekességek a 2000-es évekből…

  1. A YouTube-ra több videótartalom kerül fel 60 nap alatt, mint amennyit a három legnagyobb amerikai televíziós társaság készített az elmúlt 60 év alatt.
  2. 2001-ben több újságíró volt jelen Tora Boránál a Bin Laden utáni hajtóvadászaton, mint kommandós.
  3. A szakemberek az iraki és az afganisztáni háborúk összköltségét mintegy hatbillió dollárra becsülik. Ebből az összegből 2400 Curiosity-missziót lehetett volna finanszírozni a Marsra.
  4. Amerikai katonai titkosszolgálati tisztek bevallása szerint az iraki háború során őrizetbe vett emberek 70-90 százalékát „tévedésből tartóztatták le”.
  5. A 2004-es cunami után sok helyi arról számolt be Indonéziában, hogy a gyilkos áradat megérkezése előtt az állatok ösztönösen magasabb térszínekre húzódtak. A meghökkentő jelenséget támasztja alá az is, hogy a katasztrófa után feltűnően kevés állattetemet találtak.
  6. Dick Fuld vezérigazgató a 2000-es években állítólag 522 millió dollárt tett zsebre részvények és bónuszok formájában a Lehman Brothers csődje előtt.
  7. A Survivor című valóságshow első évadát 125 millióan nézték az Egyesült Államokban – többen, mint ahányan részt vettek a 2000-es választásokon.

dr. Rókus Ákos

Rókus Ákos a PTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve magyar szakpáron. 2012 óta a szerkesztőség tagja. Specializációja a zsánerfilm (különösen az akció, a western és a thriller), valamint a műfajelméleti kérdések.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com