Hírek

A Baker Street-i vagányok előzetes: ez lesz a Sherlock Holmes-univerzum eddigi leghátborzongatóbb darabja?

A Netflix e hónapban érkező sorozata a 19. századi Londonban játszódik, és Sherlock Holmes „nem hivatalos” segítőit, egy csapat természetfölötti képességekkel rendelkező utcagyereket követ nyomon. Az előzetes alapján A Baker Street-i vagányok (The Irregulars) nem fog finomkodni – talán ez lesz a Sherlock Holmes-univerzum eddigi legsötétebb mozgóképes feldolgozása.

Ám ezúttal nem Sherlock bízza meg a különös csapatot egy kísérteties bűncselekménysorozat megoldásával, hanem Dr. Watson (Royce Pierreson– Judy, Vaják). A csapat tehát természetfölötti képességekkel rendelkezik, egyik tagja (Taddea Graham) pedig lát olyan dolgokat is, amiket más nem. Ez a képesség azért jön különösen kapóra, mert úgy tűnik, a megoldandó gyilkosságsorozat összefügg a túlvilággal. A történet szerint pedig

egy átjáró nyílt a túlvilág és a mi dimenziónk között jött, ami démonokat és szellemeket szabadított a világunkra.

A csapat utcagyerek fő küldetése az lesz, hogy a káoszt megfékezze és lezárja a végzetes átjárót, emellett Sherlock Holmes (Henry Lloyd-Hughes – Madame Bovary, Indian Summers) titokzatos eltűnésének ügyét is fel kell göngyölítenie– írja a Collider. Az előzetes ráadásul azt is megpedzegeti, hogy maga a nagy detektív felelős az átjáró létrejöttéért, ami elég izgalmas felütésnek hangzik.

A két és fél perces ízelítő alapján egyértelműen úgy tűnik, hogy A Baker Street-i vagányok egy brutális és misztikus, a klasszikus, Sir Arthur Conan Doyle-féle köteteknél és azok eddigi feldolgozásainál hátborzongatóbb és kísértetiesebb verzió lesz, jócskán megszórva horrorelemekkel. Erről az előzetes mellett a széria hivatalos plakátja is tanúskodik:

Izgalmas a felvetés, hogy vajon hogyan áll majd a Sherlock Holmes-univerzumnak egy természetfölötti, a krimivonal mellett horrorköntösbe bújtatott verzió. Ahogyan az is, hogy milyen lesz egy újabb Sherlock Holmes-feldolgozás (vagy pontosabban mondva, köré épülő történet) – úgy, hogy ezúttal nem Holmes, és nem is Watson lesz az, aki középpontba kerül? Még ha ez utóbbi nem is merőben új ötlet, hiszen ezt láthattuk Enola Holmes történetében is.

A sorozat első évada március 26-án érkezik, az alkotó pedig a Watership Down-ért is felelős Tom Bidwell.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.