Hírek

A Beatles utolsó lemezéről készít filmet Peter Jackson

A Let It Be stúdiófelvételeit rendhagyó módon filmre vették, ebből készül új dokumentumfilm – amelyből talán kiderül, másfél évvel később miért oszlott fel a Beatles.

Az Oscar-díjas Peter Jackson a Beatles Let It Be című albumának stúdiófelvételéről készít dokumentumfilmet az eredeti filmanyagok felhasználásával – írta meg a The Hollywood Reporter. A dokumentumfilmhez a Beatles stúdiófelvételeiből 55 órányi, korábban nem publikált anyagot dolgoz fel az új-zélandi rendező, aki a közelmúltban első világháborús archív felvételekből készített dokumentumfilmet. A háborús visszaemlékezéshez kifejlesztett restaurációs technológiát alkalmazza majd a Beatles archív filmjeinek felfrissítéséhez is.

Az egészestés dokumentumfilm az 1970 májusában megjelent Let It Be című album stúdiófelvételeiről szól. A produkción Jackson WingNut Films cége és az Apple Corps dolgozik, de az alkotók megszerezték a Beatles még élő tagjainak – Paul McCartney, Ringo Starr – és az elhunyt tagok özvegyeinek – Yoko Ono és Olivia Harrison – támogatását is.

A Beatles 1969-ben vonult stúdióba a lemez felvételéhez.

A pályája csúcsán lévő banda lemezfelvételét először filmezték teljes terjedelmében. Eredetileg azért, hogy majd egy külön adást vágjanak belőle a tévé számára, de közben változott a terv, és dokumentumfilm született belőle.

Az eredeti dokumentumfilm azért vált különösen izgalmassá a Beatles-rajongók számára, mert abban kerestek magyarázatot arra, miért bomlott fel a banda röviddel a felvétel után. Jackson szerint a forrásanyagból ennél sokkal dinamikusabb portré bontakozik ki. Mint hangsúlyozta, maga is meglepődött, mennyire eltér a valóság a körülötte kialakult mítosztól.

Michael Lindsay-Hogg a banda szétszéledése előtt 18 hónappal készítette a dokumentumfilmet, melynek bővebb felvételei és hanganyaga Jackson szerint olyan, mintha kincsekre bukkant volna. „Persze voltak drámai pillanatok, de korántsem olyan ellentétek, mint ami elterjedt. Ahogy az ember Johnt, Pault, George-ot és Ringót látja együtt dolgozni, a ma már klasszikusnak számító számokat alkotni, az nemcsak magával ragadó, de mulatságos, felemelő és meglepően bensőséges.”

Peter Jackson első világháborús dokumentumfilmje, a They Shall Not Grow Old tavaly ősszel a BFI Londoni Filmfesztiválon mutatkozott be a közönségnek. Jackson a filmhez az Imperial War Museum gyűjteményének eredeti archív felvételeit és a BBC archív hang- és képfelvételeit is felhasználta. Az alkotásban veteránok szólalnak meg, az archív filmek pedig színes és 3D-s formátumban mutatják be a Nagy Háborút, ahogy azt soha korábban.

A rendező elmondta, hogy a Beatles-filmhez a háborús dokumentumfilmjéhez kifejlesztett technikát használja. „A film olyan élményt nyújt majd a rajongóknak, amiről régóta álmodoztak. Mintha egy időgép visszarepítene 1969-be, és beülhetnénk a stúdióba, hogy megnézzük, hogyan csinált együtt nagyszerű zenét ez a négy barát” – ígérte.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés