Hírek

A Berlinale versenyprogramjában debütál a részben magyar készítésű posztapokaliptikus animációs sci-fi

Nyilvánosságra hozták a február 16-án kezdődő 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjait. A nívós seregszemlén lesz először látható a magyar-szlovák koprodukcióban készült animációs sci-fi, a Műanyag égbolt is.

Ismét lesz magyar alkotás a Berlinalén! A német fővárosban tartott filmfesztivál versenyprogramjába ugyanis bekerült Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta első mozifilmje, a Műanyag égbolt is. Az animációs sci-fi, egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki.

A film magával ragadó vizualitásának alapja, hogy az alkotók a rotoszkóp technika segítségével leforgatott jelenetekben kockáról-kockára rajzolták át a film szereplőit, így a színészek legapróbb rezzenései is láthatók a vásznon. A karaktereket körülvevő 3D-s világ segítségével a nézők látomásszerű utazáshoz csatlakozhatnak a jövőbeli Magyarországon és Szlovákiában.

„Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy filmünk a Berlinálén, a világ egyik legrangosabb fesztiválján debütálhat az Encounters elnevezésű versenyszekcióban, ami kifejezetten az innovatív, a hagyományostól eltérő és új perspektívákat kereső filmeknek ad bemutatkozási lehetőséget. Sok-sok ember hosszú éveken át tartó munkája kerül végre a nézők elé, izgatottan várjuk mind a fesztivált, mind a március végi magyarországi bemutatót” – idézte a Nemzeti Filmintézet közleménye az alkotókat.

A Műanyag égbolt a Nemzeti Filmintézet és a Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával készült, majd az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages pályázatát is elnyerte. A film főszerepében Keresztes Tamást és Szamosi Zsófiát láthatja majd a közönség, de a vásznon feltűnik majd Hegedűs D. Géza, Schell Judit és Znamenák István is.

dr. Rókus Ákos

Rókus Ákos a PTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve magyar szakpáron. 2012 óta a szerkesztőség tagja. Specializációja a zsánerfilm (különösen az akció, a western és a thriller), valamint a műfajelméleti kérdések.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!