Hírek

A Bíbor szívek vagy a Top Gun 2 volt a magyarok kedvence 2022-ben?

A Magyar Filmadatbázis most nyilvánosságra hozott adatai szerint a magyarok 2022-ben a romantikára voltak a legkíváncsibbak: a Bíbor szívek és a Két világ filmadatlapjait többet nézegették, mint a Top Gun: Maverick-jét – de az értékelések alapján Joseph Kosinski akciófilmje áll az első helyen a maga 87%-kával.

A Magyar Filmadatbázis most nyilvánosságra hozta az egyes filmadatlapok megtekintési adatait, azaz, hogy tavaly melyik film adatlapjára hányan kattintottak. A portál leírása alapján a toplistára csak azok a 2022-ben bemutatott filmek kerültek, melyek legalább 100 értékelést kaptak a felhasználóktól. Ez alapján egészen meglepő eredmény született: a legtöbben a kevéssé ismert Sofia Carson és Chosen Jacobs főszereplésével készült Bíbor szívek (Purple Hearts) című romantikus filmre voltak kíváncsiak, melyben egy feltörekvő zenészcsaj váratlan módon találja meg az igaz szerelmet egy katona karjaiban. Akik megnézték, szerették Elizabeth Allen Rosenbaum alkotását, hisz 76%-osra értékelték, amivel a film az értékelések alapján épp csak lecsúszott a dobogóról.

A második helyenszintén egy Netflix-film, a Két világ között (The In Between) végzett, melyben egy fiatal lány túlél egy autóbalesetet, amiben meghal a barátja. Ezután úgy gondolja, hogy a fiú megpróbál kapcsolatba lépni vele a túlvilágról. Az első helyezetthez hasonlóan ismeretlen alkotógárda könnyfakasztó sztoriját láthattuk, mely az értékelések tekintetében 75%-kal a megosztott 5. helyen áll. Ez alapján úgy tűnik, 2022-ben a nézők legjobban a szerelemre vágytak, még ha nem is a legnagyobb sztárok megformálásban jutottak a szívre ható élményhez. 

A filmadatlapok megtekintési adatai alapján csupán a harmadik helyen végzett Joseph Kosinski blockbustere, a Top Gun: Maverick, viszonta legtöbb és legmagasabb értékelést – 87% ez a film kapta, így a portál adatainak alapján a hazai nézők szerint a Top Gun 2 volt az év legjobb filmje. 

top-gun-maverick-tom-cruise

A negyedik helyen Az elveszett város végzett Sandra Bullockkal a főszerepben, bár a tetszési indexe ennek a filmnek volt a legalacsonyabb, csupán 64%. Az ötödik legkeresettebb filmnek bizonyult csupán az Avatar: A víz útja, ám 80%-kal lett ez a harmadik legjobb film a hazai nézők körében. Érdekes módon közben ez vált a hazai mozikban legnagyobb bevételt generáló filmmé: jelenleg 1 milliárd 855 millió forint bevételen áll, s ezzel megelőzte a 2009-es Avatar és a 2015-ben bemutatott Star Wars: Az ébredő erő által elért összeget. James Cameron filmje ez elmúlt hétvégén is, immáron ötödjére vezette a hazai toplistát, újabb 58 ezer fővel növelve közönségét – egy hónap alatt összesen így már 833 ezren látták, amivel  belépett az 1990 óta jegyzett nézettségi lista top 10-ébe.

Visszatérve a filmadatlapok megtekintési adataira a hatodik helyen egy újabb Netflix – és egy újabb, ezúttal spanyol romantikus – film, Az ablakomon át áll.

A felsorolásból nem maradhat ki a Columbia Pictures Ahol a folyami rákok énekelnek című, romantikus elemekben is bővelkedő felnövéstörténete, melynek bár adatlapját csak a hetedik leggyakrabban tanulmányozták a nézők, azok, akik megnézték, a harmadik legjobb filmnek ítélték. Ezek alapján az rajzolódik ki, hogy meglehet a streaming tartalmak előre törtek a nézettségi listákon, a közönség tetszését még mindig a hollywoodi alkotások nyerik el leginkább. A 8., 9. és 10. helyen olyan sikerfilmek végeztek, mint a szintén netflixes Hétvégi kirándulás, a Fekete telefon és Brad Pitt akciófilmje, A gyilkos járat.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!