Hírek

„A bizalomról szól” – Martin Scorsese a De Niroval közös munkáról

A rendezőlegendát az AFI Fest Az ír című filmjének vetítésével köszöntötte a  hollywoodi TCL Chinese Theatre-benszámolt be róla a Hollywood Reporter.

Bob Gazzale, az Amerikai Film Intézet elnöke a bevezetőben arra kérte a közönségét, hogy képzeljenek el egy olyan világot, amelyben nincs Martin Scorsese és díjnyertes munkái.

„Az összes olyan film, amelyre emlékezhetünk, elmúlt” – mondta. “Fiatal filmkészítők generációi inspiráció nélkül alkotnak.” Majd így folytatta: „Mivel nemzetünk a filmipar vezető hatalma, így a meglévő (és eztán születő) filmkincs is elveszik és széthullik. Robert De Niroval és Leonardo DiCaprioval együttműködve nem lesz senki olyan inspiráló partner, aki nagyobb művészeti magasságokba helyezné őket (mint Scorsese).”

Ezek után Gazzale egy szóban fogalmazta meg a beszédje elején feltételezett Scorsese-mentes világot: elképzelhetetlen.

Scorsese pénteken este, új filmje vetítése előtt egy rövid beszélgetésen vett részt az AFI elnökével.

Pályája indulásával kapcsolatban Scorsese elmondta, hogy akkoriban még nem mozikat készített, inkább csak filmeket. A New York-ban felnövő művész ekkoriban készített filmjei a home videókhoz voltak hasonlatosak, mivel a való életről szóltak.

Ezután a rendező röviden érintette a De Niróval, Thelma Schoonmaker vágóval és Al Pacinoval Az ír kapcsán végzett egy éves közös munkájukat.  „A bizalomról szól, ez minden. Valamilyen tehetséggel kell, hogy rendelkezzenek (az említettek).” 

Scorsese elárulta a közönségnek, hogy nem akart filmet készíteni De Niroval, csak akkor, ha ők ketten mélyebbre áshatnak a közös munka által azokban a történetekben, amelyeken eddig együtt dolgoztak. Felidézte azt is, hogy a színész hogyan jutott hozzá Charles Brandt I Heard You Paint Houses című könyvéhez, amely a filmet inspirálta. De Niro először új filmötletek után kutakodva talált rá, de később további részleteket magyarázott el neki az írről, a maffia bérgyilkosáról, Frank Sheeranról.

„(Az ír) a megbocsátásról szól, amelybe egyre mélyebben és mélyebben ástunk bele.”

A rendező, aki 1997-ben megkapta az Amerikai Film Intézet életműdíját, azt is elmesélte, hogy De Niro ragaszkodott Al Pacinohoz a projekt kapcsán, noha Scorsese szerint a színész már 1970-es találkozásuk óta elérhetetlennek tűnt számára. Miután Pacino csatlakozott  Az írhez , onnantól a rendező a két filmcsillag barátságának éveit látta megelevenedni a vásznon. „Azt hiszem, amit a filmben látnak, az a szereplők valódi kapcsolatának lenyomata, egy 44-45 éves barátságé” – mondta. “Valami varázslatos, ami ott történik.”

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Kinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés