Hírek

A Black Mirror hetedik évadot kap

black mirror

A némileg vitatott hatodik évad után (ami eleve óriási késéssel érkezett) most hetediket is kap a sötét sci-fi sorozat.

A Black Mirror sorozat számára jóváhagyták a hetedik évadot ‒ értesült exkluzívan a Variety.

A Charlie Brooker által készített sci-fi sorozat idén négy év szünet után tért vissza a képernyőkre a hatodik évaddal, rekordnézettséget produkálva a Netflixen. Az öt részből álló 6. évadban egy sor A-listás név szerepelt, többek között Salma Hayek, Annie Murphy, Aaron Paul és Josh Hartnett. „Koncepciózus, önreformációs kísérlet a hatodik évad, ami becsülendő húzás az alkotóktól, de sajnos a végeredmény eléggé felemás lett” ‒ írtuk az évadról: „Ha most, a mesterséges intelligencia miatt pánikot csak egy langyosabb paródiával bírja a Black Mirror megfogni, akkor a techno-szatíra műfajban tényleg csupán eddig a pontig lehetett eljutni.”

A 7. évadhoz még nem erősítették meg a szereplőválogatást, de a Variety úgy tudja, hogy a sorozat még idén elkezdődik, és Brooker, Annabel Jones és Jessica Rhoades valószínűleg visszatérnek a sorozat executive producereiként. A cselekmény részleteit és az epizódok számát egyelőre titokban tartják.

A Black Mirror jogai bonyolultak ‒ ami részben magyarázza az 5. és a 6. évad közötti késedelmet is. Brooker és kreatív társa, Jones 2020 januárjában hagyta el produkciós cégét, az Enedemol Shine által támogatott House of Tomorrow-t, hogy a Netflixhez társuljanak egy új produkciós bannerrel, a Broke and Bones nevű céggel. A megállapodásuk értelmében azonban a Black Mirror jogai az Endemol Shine-nál maradtak, amelyet 2020-ban a Banijay Group vásárolt meg. Jelenleg tehát a Banijay Rights licenceli a sorozatot a Netflixnek; és a Netflixnél az eredeti alkotók (de többé már nem tulajdonosok) vezénylik magát a produkciót.

A Black Mirror sorozat fő márkajegye az, hogy a meglévő technológiák (és némi sci-fi-sablon-újrahasznosítás) alapján megpróbálja rövid történetei révén feltárni, hogyan alakíthatja a technológia az aránylag közeli jövőt; ezt pedig általában sötét, néha felkavaró, és olykor kifejezetten merész módon teszi. A sorozat hatodik évada különös aktualitást kapott: olyan epizód nyitotta, amelyben az emberek életét valós időben, mesterséges intelligencia segítségével kooptálja egy műsorkészítő app. Az epizódot még azelőtt írták meg, hogy a ChatGPT nevű AI-program világszerte szenzációvá vált volna. „Az a munkám, hogy aggódjak, általában ezzel foglalkozom; és nagyon aggódom a mesterséges intelligencia, a ChatGPT használata és az ehhez hasonló dolgok miatt” ‒ mondta aztán Brooker egy londoni tüntetésen, ahol az írósztrájkot támogatta. Arra a kérdésre, hogy az epizód tehát ismét megjósolta-e a jövőt, ezt válaszolta „Ebben az esetben sajnos igen.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!