Hírek

A Blokád a hivatalos magyar nevezés az Oscarra

Blokád-Seress-Zoltán

Döntött a nevező bizottság: a Blokád képviseli Magyarországot a 95. Oscar versenyben a „nemzetközi film” kategóriában.

Az Amerikai Filmakadémia Oscar-díjánál a nem angol nyelvű filmeket a „nemzetközi film” kategóriájába sűrítik. Bár a skatulyák nem átjárhatatlanok (gondoljunk csak az Élősködők „legjobb film” Oscarjára), ez a kategória a legfontosabb a nemzeti filmgyártásoknak.

Magyarország a 95. Oscar-gálára a Blokád című történelmi filmet nevezi

– szól a sajtóközlemény.

A hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő testület 18 magyar mozifilm közül választotta ki a Blokádot. A héttagú bizottságot a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai közül Fonyódi Tibor, Káel Csaba és Pesti Ákos, valamint Bereczki Csaba, az NFI Nemzetközi igazgatója, Bergendy Péter filmrendező, Kálmán András forgalmazási szakember és Novák Emil operatőr alkották.

A Blokád rendezője Tősér Ádám, forgatókönyvírója Köbli Norbert. A film főszereplői Seress Zoltán és ifj. Vidnyánszky Attila.

A történet szerint Antall József alig fél évvel beiktatása után élete legnehezebb próbatételével találja szemben magát. Taxisok tüntetnek a drasztikus benzináremelés ellen, a demokráciából kiábrándulva blokád alá vonják a várost, majd az ország egészét. Az ellenzék melléjük áll és forradalomra buzdít. A köztársasági elnök, a sajtó, a közhangulat velük szimpatizál, a karhatalom pedig magára hagyja a népszerűtlen intézkedések miatt népszerűtlen kormányt. Antall József, az egykori 56-os forradalmár hirtelen a barikád másik oldalán találja magát. Magára maradtan, frissen műtve, egy kórteremben.

Nemcsak a taxisblokád négy napjának krónikája a Blokád: a kulisszák mögötti küzdelmekbe, alkukba, és a válságot kezelő, a demokráciáért küzdő miniszterelnök magánéletébe is bepillantást enged. A filmben a korszak meghatározó politikusai között feltűnik a nemrég elhunyt Mihail Gorbacsov és Helmut Kohl is.

Tősér Ádám rendező elmondta, a film azt meséli el, „ahogy egy társadalom kezdi megtanulni, hogy

a demokrácia nem csak a szabadságról, de a kötelességekről és a felelőségvállalásról is szól.”

Lajos Tamás, a film producere azt nyilatkozta, „a film leginkább attól különleges, mert elsőként mutatja be a rendszerváltozás körülményeit és Magyarország első, demokratikusan megválasztott kormányának miniszterelnökét, Antall Józsefet, mind politikai, mind magánéleti szinten.”

Az Amerikai Filmakadémia a beérkezett nevezések közül választja ki az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyezhetnek. A jelöltek listáját 2023. január 24-án hozzák nyilvánosságra. Az ünnepélyes díjátadót 2023. március 12-én rendezik Los Angeles-ben.

A Blokádot az InterCom forgalmazásában 2022. október 20-án mutatják be a hazai mozik.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!