Hírek

A búcsú a független Oscar nyertese – Independent Spirit Awards 2020

A 92. Oscar-gála előestéjén is (részben) keleti film, a kínai-amerikai rendező, Lulu Wang A búcsú című alkotása hozott el két fontos díjat az Independent Spirit Awards díjátadójáról. Jelzésértékkel.

A búcsú (The Farewell) duplázott szombaton Santa Monicában a 35. Independent Spirit Awards gálán – írja a BBC hírportálja.

A legjobb játékfilmnek járó trófeát is az Egyesült Államokban élő kínai család megindító története nyerte, mely már bezsebelt egy Golden Globe-ot idén: a főszereplőt, Awkwafinát ismerték el a legjobb színésznői alakítás díjával. A független filmek versenyén a legjobb női mellékszereplő díja a filmben halálos beteg nagymamát játszó Csao Su-csené lett.

A Csiszolatlan gyémánt három trófeával gazdagodott, főszereplője – az Oscarra-jelölésből egyébként kihagyott – Adam Sandler a legjobb színészi teljesítményért, Benny és Josh Safdie a legjobb rendezésért, Ronald Bronstein a legjobb vágásért vehetett át díjat.

A legnagyobb Oscar-esélyesnek tartott Renée Zellweger Judy Garland megformálásáért a Judy című filmben itt is nyert. A Godlen Globe, a BAFTA és a színészek céhének trófeája után a legjobb női főszereplőnek járó Spirit Awardsot is elorozta.

A legjobb férfi mellékszereplő Willem Dafoe lett A világítótoronyban nyújtott alakításáért.

Robert Altman-díjat kapott rendezéséért, a szereplőválogatásért és szereposztásáért a Házassági történet, melynek főszerepeit Adam Driver és Scarlett Johansson alakítják, a legjobb forgatókönyvíró díját Noah Baumbach kapta ugyanezért az alkotásért.

Barack és Michelle Obama produkciós cége, a Higher Ground első filmje, Az amerikai gyáregység lett a legjobb dokumentumfilm.

Az amerikai gyáregység

A legjobb elsőfilm díját az Olivia Wilde által rendezett tinifilm, a két végzős középiskolás lány (Beanie Feldstein és Kaitlyn Dever) történetét elmesélő Éretlenségi nyerte el.

Independent Spirit Awards főbb kategóriáinak nyertesei

Legjobb film – A búcsú

Legjobb női főszereplő – Renee Zellweger, Judy

Legjobb férfii főszereplő – Adam Sandler, Csiszolatlan gyémánt

Legjobb női mellékszereplő – Csao Su-csen, A búcsú

Legjobb férfi mellékszereplő – Willem Dafoe, A világítótorony

Legjobb rendezés – Benny és Josh Safdie, Csiszolatlan gyémánt

Legjobb elsőfilm – Éretlenségi

Legjobb vágás – Ronald Bronstein, Csiszolatlan gyémánt

Legjobb forgatókönyv – Noah Baumbach, Házassági történet

Legjobb első forgatókönyv – Fredrica Bailey és Stefon Bristol, See You Yesterday

Robert Altman-díj – Házassági történet

Legjobb dokumentumfilm – Az amerikai gyáregység

Legjobb nemzetközi film – Élősködők

A Spirit Awards díjait „független Oscarokként” emlegetik, mivel a hollywoodi nagy stúdiókon kívül, független produkcióban született, 22,5 millió dollár (6,9 milliárd forint) alatti költségvetésből készült alkotásokat ismerik el velük. A kategóriák győzteseiről a Film Independent mintegy hatezer főnyi tagsága döntött szavazás útján.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Kinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com