Hírek

A búcsú a független Oscar nyertese – Independent Spirit Awards 2020

A 92. Oscar-gála előestéjén is (részben) keleti film, a kínai-amerikai rendező, Lulu Wang A búcsú című alkotása hozott el két fontos díjat az Independent Spirit Awards díjátadójáról. Jelzésértékkel.

A búcsú (The Farewell) duplázott szombaton Santa Monicában a 35. Independent Spirit Awards gálán – írja a BBC hírportálja.

A legjobb játékfilmnek járó trófeát is az Egyesült Államokban élő kínai család megindító története nyerte, mely már bezsebelt egy Golden Globe-ot idén: a főszereplőt, Awkwafinát ismerték el a legjobb színésznői alakítás díjával. A független filmek versenyén a legjobb női mellékszereplő díja a filmben halálos beteg nagymamát játszó Csao Su-csené lett.

A Csiszolatlan gyémánt három trófeával gazdagodott, főszereplője – az Oscarra-jelölésből egyébként kihagyott – Adam Sandler a legjobb színészi teljesítményért, Benny és Josh Safdie a legjobb rendezésért, Ronald Bronstein a legjobb vágásért vehetett át díjat.

A legnagyobb Oscar-esélyesnek tartott Renée Zellweger Judy Garland megformálásáért a Judy című filmben itt is nyert. A Godlen Globe, a BAFTA és a színészek céhének trófeája után a legjobb női főszereplőnek járó Spirit Awardsot is elorozta.

A legjobb férfi mellékszereplő Willem Dafoe lett A világítótoronyban nyújtott alakításáért.

Robert Altman-díjat kapott rendezéséért, a szereplőválogatásért és szereposztásáért a Házassági történet, melynek főszerepeit Adam Driver és Scarlett Johansson alakítják, a legjobb forgatókönyvíró díját Noah Baumbach kapta ugyanezért az alkotásért.

Barack és Michelle Obama produkciós cége, a Higher Ground első filmje, Az amerikai gyáregység lett a legjobb dokumentumfilm.

Az amerikai gyáregység

A legjobb elsőfilm díját az Olivia Wilde által rendezett tinifilm, a két végzős középiskolás lány (Beanie Feldstein és Kaitlyn Dever) történetét elmesélő Éretlenségi nyerte el.

Independent Spirit Awards főbb kategóriáinak nyertesei

Legjobb film – A búcsú

Legjobb női főszereplő – Renee Zellweger, Judy

Legjobb férfii főszereplő – Adam Sandler, Csiszolatlan gyémánt

Legjobb női mellékszereplő – Csao Su-csen, A búcsú

Legjobb férfi mellékszereplő – Willem Dafoe, A világítótorony

Legjobb rendezés – Benny és Josh Safdie, Csiszolatlan gyémánt

Legjobb elsőfilm – Éretlenségi

Legjobb vágás – Ronald Bronstein, Csiszolatlan gyémánt

Legjobb forgatókönyv – Noah Baumbach, Házassági történet

Legjobb első forgatókönyv – Fredrica Bailey és Stefon Bristol, See You Yesterday

Robert Altman-díj – Házassági történet

Legjobb dokumentumfilm – Az amerikai gyáregység

Legjobb nemzetközi film – Élősködők

A Spirit Awards díjait „független Oscarokként” emlegetik, mivel a hollywoodi nagy stúdiókon kívül, független produkcióban született, 22,5 millió dollár (6,9 milliárd forint) alatti költségvetésből készült alkotásokat ismerik el velük. A kategóriák győzteseiről a Film Independent mintegy hatezer főnyi tagsága döntött szavazás útján.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Cinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya