Hírek

A Budapest Noir csak a kezdet?

Szívesen filmesítene meg újabb Kondor Vilmos-regényt Gárdos Éva, a Budapest Noir rendezője. A 2008-ban megjelent magyar regényt feldolgozó mozifilmet szerdán mutatták be a sajtó képviselőinek a fővárosi Puskin moziban.

Az 1936-ban, Gömbös Gyula miniszterelnök halálát követő napokban játszódó történet főhőse Gordon Zsigmond bűnügyi zsurnaliszta, aki egy titokzatos gyilkosság messzire vezető szálait göngyölíti fel. A rendező szerint természetesen nem lehetett vászonra vinni a regény teljes cselekményét, ugyanakkor arra törekedtek, hogy az eredeti mű lényege és hangulata is megjelenjen a filmben.

A forgatókönyvet a 2016-ban elhunyt Szekér András és Kondor Vilmos közösen jegyzi, a stáb vezetői többször is találkoztak az íróval, aki több olyan korabeli fényképet is megosztott velük, amelyeket felhasznált a 2008-ban megjelent regény hangulatának megalkotásakor. Kondor Vilmos kétszer járt a forgatáson is, ám a kész filmet még ő sem látta – árulta el Kemény Ildikó, a Budapest Noir producere. Hangsúlyozta, hogy nem fesztivál–, hanem közönségfilmet készítettek, a legnagyobb feladat pedig a noir zsánerére jellemző világ megteremtése volt.

A stáb vezetői hónapig keresték a film főszereplőit, különösen Gordon Zsigmond szerepére találtak nehezen megfelelő jelöltet, pedig nagyon sok színészt kipróbáltak. Végül a játékfilmben utoljára 2009-ban szereplő Kolovratnik Krisztián mellett döntöttek, akinek Gárdos Éva szerint nem csupán jó a humora, de vászonra tudta vinni a karakter fájdalmát is.

Kolovratnik Krisztián 7-8 éve színészként háttérbe vonult, elsősorban más területen dolgozik, így teljesen véletlenül került képbe a castingoláskor. A hosszú és sikertelen színészválogatás után látta meg őt egy Nagymező utcai kávéház teraszán dohányozni Ragály Elemér operatőr, aki egyből javasolta Gárdos Évának, hogy keressék fel a színészt.

Kolovratnik Krisztián a Budapest Noir című filmben.
Kolovratnik Krisztián

Kolovratnik Krisztián a sajtóvetítés után elmondta, bár nehéz feladat volt, szabadnak érezte magát a 47 napig tartó forgatáson, mert már csak olyan szerepet vállal el, amit tényleg nagyon meg akar csinálni. A színházba ezután sem akar visszatérni, a filmszínészetet viszont szívesen folytatja hobbiként a jövőben is – fűzte hozzá a főhőst alakító színész. Kolovratnik a filmben egy meggyilkolt prostituált ügyét igyekszik tisztázni, annak ellenére, hogy hamar kiderül, ha nem áll félre, hatalmas veszélybe sodorja magát. Partneréül több próbajelenet után Tenki Rékát választották.

Kolovratnik Krisztián és Tenki Réka mellett a főbb szerepeket Kulka János, Kováts Adél, Dobó Kata, Anger Zsolt és Törőcsik Franciska alakítják. A látványtervező Pater Sparrow volt, aki kiemelte, a Budapest Noir főszereplője maga a város, vagyis a filmnek erős magyar identitása van, ezt kellett a látvány szintjén is kompatibilissé tenni a zsáner szabályaival és követelményeivel.

A filmben látható szinte összes jelmez eredeti, korabeli ruhadarab, alig kellett egy-két új kosztümöt varratni – tette hozzá Flesch Andrea. Az operatőri munkát Ragályi Elemér és fia, Ragályi Márton közösen végezték el. A sajtótájékoztatón mindketten hangsúlyoztak, mennyire fontos szakmai és személyes tapasztalatnak bizonyult számukra a forgatás.

„Feje tetejére állt a minket összekötő szakmai viszony, elkezdtem én kérdezni Marcitól, én szorultam tanácsra, és ez pokoli jó érzés volt” – idézte fel Ragályi Elemér.

A Budapest Noir a Magyar Nemzeti Filmalap 950 millió forintos támogatásával, a Pioneer Pictures produkciójában készült, és elsőként az Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon láthatta a közönség. Novemberben Los Angelesben is bemutatják a filmet, Gárdos Éva szerint többen is érdeklődnek a film jogai iránt az amerikai piacról.

A filmet november 2-től vetítik a magyar mozikban.