Hírek

A Casablanca táncelőadásban – Városligeti Szabadtéri Színpad

1938-ban, éppen 80 éve nyitotta meg kapuit a Budapesti Nyári Fesztivál központi helyszíne, a nagy múltú Margitszigeti Nagyszínpad. Társa, a Városligeti, ahol a júniusi előadások között filmes vonatkozású darabok is lesznek.

Agatha Christie: A vád tanúja

2018. június 15-én kerül színpadra a világ egyik leghíresebb bűnügyi története. A mű népszerűségét fokozta az 1957-ben bemutatott legendás film.

„A film alapja Agatha Christie azonos című darabja, amely ennek megfelelően igen fordulatos, és a szokott módon kitalálhatatlan csavarra fut ki, ezúttal azonban a Poirot- vagy Miss Marple-féle whodunit-krimi helyett tárgyalótermi krimit kapunk,

melyben egy idős hölgy meggyilkolásával vádolt férfi (Tyrone Power) érkezik a nagy nevű, de egészségügyi gondokkal küzdő védőügyvédhez (Charles Laughton), aki végül el is vállalja az elég esélytelennek tűnő ügyet – írta Bolcsó Dániel kollégánk a Végsőkig védeni című cikkében. A Városmajori Szabadtéri Színpadon a Győri Nemzeti Színház előadásában lesz látható a történet.

A vád tanúja

 

Cabaret

2018. június 23-án Városmajori Szabadtéri Színpadon a Cabaret című musical kerül a nagyérdemű elé. A musical története az 1930-as évek Berlinjébe, a Kit Kat Klubba repít. Odakint már a nácik dáridóznak, idebenn a klubban folyamatos a „kabaré”, vagyis örök éjszaka, szabadság, szerelem és ártatlan bujaság… Itt találkozik a magányos, fiatal író és a Nő.

A világhírű musical Christopher Isherwood Isten veled, Berlin című regényéből készült. A színpadi adaptáció Joe Masteroff munkája, a dalokat John Kander és Fred Ebb írták. A filmváltozatot, mely Bob Fosse rendezésében készült, beválasztották az amerikai nemzeti filmregiszterbe „mint kulturális, történelmi vagy esztétikai értéke miatt örök időkre megőrzésre érdemes alkotást”.

A világhírű, látványos musicalt most Bozsik Yvette rendezésében láthatja a budapesti közönség.

 

Casablanca

2018. június 28-án táncelőadásban láthatjuk a Casablancát. A történetről: a cinikus Rick kocsmája a szélhámosok, szerencsejátékosok és a vízumra várók találkahelye. Ide érkezik a cseh Viktor László feleségével, Ilsával, akiknek szintén vízumra van szükségük. Rick felismeri Ilsában a régi párizsi szerelmét és viszont. Míg Ilsa elmerülten nézi Ricket a kávéházban, az As Time Goes By dallama visszaröpíti őket egy nyugodtabb életbe, melyet még nem mérgezett meg a háború.

Casablanca

Szerintem elévülhetetlen klasszikus, amit egyszerűen nem lehet megunni. Lehet, hogy egy-egy jelenet kissé maníros, de a film szerethetőségéből ez mit sem von le: ez a szerelem nem csak Ricknek és a Kölyöknek örök.

– írta Molnár Kata Orsolya kollégánk az És Sam újra játssza című cikkében.

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket, 2010 óta a Filmtekercs.hu szerzője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com