Hírek

A CineKorda újabb különleges filmet hoz mozivászonra

A Cinema Niche, a magyarhangya és a Corvin Mozi kollaborációjában született sorozat célja, hogy Magyarország egyik legnagyobb mozivásznát megtöltse máshol nem vetített, különleges, egyszer látható filmritkaságokkal. Ezúttal Park Chan-wook klasszikusa, a Joint Security Area című film következik.

Az Oldboy és A szolgálólány című filmeket megelőzően Park Chan-wook a politikai thriller műfajában mutatta meg tehetségét a 2000-es évek elején. A koreai mester a tőle megszokott módon, óramű pontossággal vezeti végig ezt a történetet megtévesztésről, félreértésekről és a háború értelmetlenségéről. Májusban Park ritkán látható korai mesterművével, a VHS korszak ázsiai filmművészetének mára már klasszikussá vált alkotásával, a JSA-val tér vissza a CineKorda.

Joint Security Area történetének váza egy lövöldözés az Észak- és Dél-Korea közötti demilitarizált övezetben,

melynek során két észak-koreai katona meghal, míg egy sebesült dél-koreai egyenruhás (Lee Byung-hun) biztonságban elmenekül. Mivel a két háborúzó nemzet közötti törékeny béke bármikor veszélybe kerülhet, egy semleges nyomozócsoportot küldenek Sophie Jean (Lee Young-ae), a svájci hadsereg őrnagyának vezetésével, hogy mindkét felet kikérdezzék, és kiderítsék, mi történt valójában a senki földjén az éjszaka leple alatt.

Kortársa, Bong Joon-ho (Élősködők) mellett Park Chan-wook példázza talán legjobban a dél-koreai filmművészet 21. századi, globálisan is egyre nagyobb teret hódító új generációját. Míg olyan honfitársai, mint Lee Chang-dong és Kim Ki-duk inkább a nemzetközi fesztiválok versenyeiben szereplő nevek, Park és Bong a kritikai elismerés mellé mainstream vonzerőt is társítottak. Park esetében könnyű belátni, hogy hiperstílusos, szórakoztató műfaji filmjei miért vonzották rajongók millióit világszerte.

Az egykori filozófiahallgató és filmkritikus Park korai filmes karrierje megszakításokkal indult. Első két játékfilmje, a The Moon Is… the Sun’s Dream (1992) és az azt követő Trio (1997) egyaránt megbukott, és furcsa módon továbbra sem elérhető a nyugati közönség számára. Az új évezred azonban minden szempontból új kezdetet kínált: a JSA hatalmas hazai kasszasikere (2000), valamint a 2004-es Cannes-i Filmfesztiválon elért nemzetközi áttörés a nagydíjas Oldboy (2003) című filmmel Park hírnevének megalapozását jelentette, amelyet egy negyed évszázada tartó sikerszéria követett olyan alkotásokkal, mint A szolgálólány, a bosszú-trilógia (Sympathy for Mr. Vengeance, Lady Vengeance, Oldboy) vagy a tavaly számtalan díjat bezsebelő A titokzatos nő.

A vetítés dátuma: 2024. május 31. péntek 19:00, Corvin Mozi / Korda Terem

Keleti Léda

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com