Hírek

A Cineworld hálózat bezárja az összes brit és amerikai moziját!

A Cineworld mozilánc ideiglenesen bezárja összes filmszínházát az Egyesült Királyságban és az USA-ban. Ez összesen 127 brit és 543 amerikai mozit érint. A döntéssel a 25. James Bond-film premierjének újabb elhalasztására reagáltak.

A Cineworld az elkövetkező héten az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, valamint Írország területén működtetett mozijait – pontosan 543 amerikai és 127 nagy-britanniai vetítőhelyet – fog bezárni, igaz, csak ideiglenesen. Ezt a döntést mindössze egy nappal azután hozták meg, hogy bejelentették: újabb fél évvel – 2021. április 2-ára – halasztják el a Nincs idő meghalni címet viselő új James Bond-film nemzetközi premierjét – tudtuk meg a Variety cikkéből.

Vasárnap a Cineworld arról nyilatkozott, hogy fontolóra veszi említett mozijainak ideiglenes bezárását, de a végső döntés még nem született meg. A nyilatkozat kiadása előtt a személyzetet is tájékoztatták a tervekről mint egyik eshetőségről.

A cég az USA-n belül a második legnagyobb moziláncot működteti, míg az Egyesült Királyságban ők a legnagyobb üzemeltetők.

Boris Johnson brit miniszterelnökhöz és Oliver Dowden kulturális miniszterhez írt levelében a cég elmagyarázza, hogy a szektor „életképtelen”, mivel a stúdiók késlekednek a bemutatókkal, mert a közönség a világjárvány következtében elmarad a mozikból. A hálózat filmszínházainak bezárása csak a briteknél 5500 munkahelyet veszélyeztet. A források szerint az újranyitás dátumát még nem határozták meg, de a mozik idén valószínűleg már zárva tartanak.

Az ügy pikantériája, hogy a Cineworld munkatársai szerint őket a társaság döntéséről nem tájékoztatták. A Cineworld Action Group szakszervezete által támogatott alkalmazottak csoportja szombaton tweetelte, hogy „semmilyen konzultáció nem történt az alkalmazottakkal”. A bezárásokkal kapcsolatos hírek először a The Sunday Times szombat késő esti címlapjáról köszöntek vissza.

A Cineworld kálváriája hetekkel azután kezdődött, hogy a vállalat féléves kimutatásai alapján úgy látta, hogy a COVID-19 minden prognózist ellehetetlenít. A jövőt firtató nyilatkozatukban így fogalmaztak: „Ha a kormányok a társadalmi összejövetelek további korlátozásait vezetnék be, az arra kényszerítene bennünket, hogy újból bezárjunk, és tovább halasszuk a filmek megjelenését. Ez negatív hatással lenne a pénzügyi teljesítményünkre, és valószínűleg a likviditás további növelésére volna szükség.”

Az Egyesült Királyságban a Cineworld négyhónapos leállás után, csak július 31-én nyitotta meg a mozikat. Akkor július 10-re tervezték a nyitást, de a Tenet bemutatójának halasztása késleltette a dolgot. A Nolan-film szeptemberi gyenge amerikai bevételei nyomán számos film premierjével késlekedtek a forgalmazók.

Mivel a Bond-filmtől komoly nemzetközi jegybevételt remélnek, és a koronavírus-esetek Európában megsokszorozódtak, nem volt váratlan húzás az MGM halasztása.

Így viszont jó esély van arra, hogy még több mozi fog bezárni időlegesen erre a folyamatra reagálva. Az idei évre tervezett nagyobb volumenű premierek (Wonder Woman 1984, Dűne) még nem mozdultak el. Sajnos azonban van még esély arra, hogy ezeket is 2021-re halasztják.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Kinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés