Hírek

A Cirko Film bemutatói 2014-ben

cirko_gejzir-logoA Cirko-Gejzír mozi 2014-ben nyilvánosságra hozta a tervezett bemutatóit egészen május végéig. A független filmek hazai epicentrumának tartott filmszínházban idén is jobbnál jobb mozgóképeket láthatunk a világ minden tájáról.

Csókok és gólok (La gran familia española) – rendezte: Daniel Sánchez Arévalo – egy nagy spanyol családban az öt fiú közül a legkisebb házasodna, de éppen aznap játszik döntőt a futball-világbajnokságon Spanyolország. Egy nap története sok könnyel, kacagással és meglepetéssel

A futurológiai kongresszus (The Congress) – rendezte: Ari Folman – sci-fi animáció Stanislaw Lem regénye alapján, részletekért lásd a kritikánkat itt (január 23.)

Kertvárosi bordély (Concussion) – rendezte Stacie Passon – agyrázkódása után Abby rájön, nem bírja tovább, nem tudja elviselni, hogy csak a családja és a gyerekei körül forog az élete. Úgy dönt, Eleonorrá, az eszkortlánnyá változik. (február 6.)

Prince Avalanche – rendezte: David Gordon Green – két útfestő munkás kalandjai a végtelen texasi erdőkben 1988-ban. Paul Rudd eddig ismeretlen arcát mutatja ebben a keserű vígjátékban, ahol két férfi keresi önmagát egymás mellett. Filmbéli társa Emile Hirsch. (február 13.)

Vijay and I – rendezte: Sam Garbarski – Will tehetséges színész, aki egy gyerekshow nyuszijaként tengeti életét. Egy baleset után, mikor mindenki azt hiszi, meghalt, régi álma válik valóra: részt vehet a saját temetésén. Ezután Vijayként kel új életre, és mint egzotikus, turbános szikh férkőzik be újra egykori családja, barátai, sőt saját özvegye életébe. (február 20.)

Heli – rendezte: Amat Escalante – a Cannes-ban a rendezésért jelölésben részesülő dráma egy lány és egy rendőr szerelmének tragikus történetét meséli el a drogok és erőszak uralta Mexikóban. (február 27.)

Heli
Heli

Stranger by the Lake – rendezte: Alain Guiraudie – Egy tóparton férfiak járnak össze megismerkedni egymással. Itt szeret bele Franck Michelbe egy forró nyári napon. Franck tudja, hogy vesztébe roha, de a szenvedély mindennél erősebben hatalmába keríti. (március 6.)

Walesa – Clowiek z nadziei – rendezte: Andrzej Wajda – A Nobel-békedíjas Walesa életét és a hetvenes évektől a békés forradalomig vezető utat mutatja be a híres lengyel rendező dokumentumfilmje. (március 20.)

Feuchtgebiete – rendezte: David F. Wnendt – Helen Memel szókimondásával és szokatlan témáival sokkolja a körülötte élőket. Világában nagy szerep jut a testnedveknek, és a zöldségekkel is sokat kísérletezik – de nem arra használja azokat, mint az átlagember. (április 3.)

Kaze tachinu – rendezte: Miyazaki Hayao – A híres japán animációs rendező utolsó művében egy monumentális animációs életrajzi filmen keresztül mutatja be Horikosi Dzsiro életét – ő a második világháborúban tervezetett japán bombázógépeket. (április 17.)

Kaze tachinu
Kaze tachinu

Sacro Gra – rendezte: Gianfranco Rosi) – Tavaly Velencében egy dokumentumfilm nyerte az Arany Oroszlánt – ez volt az. Rosi mozija a Rómát elkerülő autóút mentén élő emberek életét mutatja be. (május 1.)

Salvo – rendezte: Antonio Piazza és Fabio Grassadonia – Salvo a szicíliai maffiának dolgozik, magányos és könyörtelen gyilkos. Munkája során találkozik a vak Ritával. Úgy dönt, megkíméli az életét, ettől kezdve pedig a két ember sorsa örökre összefonódik. (május 15.)

La jaula de oro – rendezte: Diego Quemada-Díez – Tizenéves guatemalai bevándorlók útja a remény földjére, az Egyesült Államokba. Az alkotást Cannes-ban tavaly A Certain Talent díjjal tüntették ki. (május 22.)

La jaula de oro
La jaula de oro

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..