Hírek

A Coen fivérek francia kulturális kitüntetést kaptak

A Coen-fivérekJoel és Ethan Coen amerikai filmesek rangos francia kulturális kitüntetést kaptak – közölte csütörtökön a BBC News.

Az Oscar-díjas Coen fivérek szerdán Párizsban vették át a francia művészeti érdemrend parancsnoki fokozatát Aurelie Filippetti francia kulturális minisztertől.

„Az élet néha tréfát űz az emberrel  vannak közöttük igazán balszerencsések, és akadnak, akik nagyon szerencsések. Ez a legszerencsésebb tréfa, amit az élet játszott velünk”  mondta a kitüntetést megköszönve Joel Coen.

A művészeti érdemrendet a francia kormány azoknak adományozza, akik „jelentős mértékben hozzájárultak a francia kulturális örökség gazdagításához”.

A kulturális miniszter köszöntőjében arról beszélt, hogy a francia és az amerikai mozi között rendkívül szoros a kapcsolat, ezért nem csoda, hogy a mai amerikai film legnagyobb rendezői közül kettőt a kitüntetéssel ismernek el.

Az Oscar-díjas Coen testvérek nyolc filmjének premierje zajlott a cannes-i filmfesztiválon. A Hollywoodi lidércnyomás 1991-ben elnyerte az Arany Pálma-díjat, az idei mustrán pedig új alkotásuk, az Inside Llewyn Davis a cannes-i zsűri nagydíját kapta. A Carrey Mulligan és Justin Timberlake szereplésével forgatott film egy énekes-dalszerző küzdelmeit mutatja be a hatvanas évek New York-i folkzenei közegében.

A művészeti érdemrend parancsnoki fokozatát korábban Ringo Starr és Bruce Willis is átvehette.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya