Hírek

A Coen fivérek francia kulturális kitüntetést kaptak

A Coen-fivérekJoel és Ethan Coen amerikai filmesek rangos francia kulturális kitüntetést kaptak – közölte csütörtökön a BBC News.

Az Oscar-díjas Coen fivérek szerdán Párizsban vették át a francia művészeti érdemrend parancsnoki fokozatát Aurelie Filippetti francia kulturális minisztertől.

„Az élet néha tréfát űz az emberrel  vannak közöttük igazán balszerencsések, és akadnak, akik nagyon szerencsések. Ez a legszerencsésebb tréfa, amit az élet játszott velünk”  mondta a kitüntetést megköszönve Joel Coen.

A művészeti érdemrendet a francia kormány azoknak adományozza, akik „jelentős mértékben hozzájárultak a francia kulturális örökség gazdagításához”.

A kulturális miniszter köszöntőjében arról beszélt, hogy a francia és az amerikai mozi között rendkívül szoros a kapcsolat, ezért nem csoda, hogy a mai amerikai film legnagyobb rendezői közül kettőt a kitüntetéssel ismernek el.

Az Oscar-díjas Coen testvérek nyolc filmjének premierje zajlott a cannes-i filmfesztiválon. A Hollywoodi lidércnyomás 1991-ben elnyerte az Arany Pálma-díjat, az idei mustrán pedig új alkotásuk, az Inside Llewyn Davis a cannes-i zsűri nagydíját kapta. A Carrey Mulligan és Justin Timberlake szereplésével forgatott film egy énekes-dalszerző küzdelmeit mutatja be a hatvanas évek New York-i folkzenei közegében.

A művészeti érdemrend parancsnoki fokozatát korábban Ringo Starr és Bruce Willis is átvehette.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!