Hírek

A Coen testvérek is belebonyolódnak a hidegháborúba

coen_testverek_2Tom Hanks mellé újabb sokatmondó nevek csatlakoztak Steven Spielberg hidegháborús filmtervéhez: a forgatókönyvért az Oscar-díjas Joel és Ethan Coen felel majd.

A nemzetközi sajtóban hidegháborús filmként vagy KGB-thrillerként emlegetett, egyelőre cím nélküli projektről egy hónapja tűntek fel az első hírek – ezekben még Matt Charmant nevezték meg forgatókönyvíróként. Az ő eredeti terveit vizsgálják felül Coenék – írja a The Hollywood Reporter. A változtatás valószínűleg nem okoz majd csalódást, hiszen a testvérpár korábban a Fargo és a Nem vénnek való vidék forgatókönyvéért is Oscar-díjat kapott. A film forgatását várhatóan szeptemberben kezdik meg Európában, Marc Platt produceri felügyelete mellett.

A szűkszavú hivatalos szinopszis szerint a film igaz történeten alapul: a középpontban James Donovan (Tom Hanks) amerikai ügyvéd áll majd, akinek a Vasfüggöny túloldalára utazva sikerült elérnie a Szovjetunió felett lelőtt kémrepülőgép pilótájának, Gary Powersnek a szabadon bocsátását. Donovan izgalmas és sűrű életrajzából ennél többet is megsejthetünk: mindez egy fogolycsere keretében jöhetett létre, Donovan ugyanis korábban kivégzés helyett életfogytiglani börtönt kért egy szovjet kémre, mondván, hogy jól jöhet még az illető – a történetet könyv formájában maga is megírta 1964-ben, Strangers on a Bridge címmel. Donovan emellett részt vett a nürnbergi perek lebonyolításában, néhány évvel a szovjet incidens után pedig Kubában is hősiesen helytállt egy hasonló ügyben; tetteiért a CIA is kitüntette. Élete végén egy művészeti iskola vezetőjeként ténykedett – ennyi kaland akár egynél több filmet is megtöltene.

coen_testverek_1

Az új film Spielberg és Hanks korábbi munkáiból kiindulva is ígéretesnek tűnik: a hidegháborús sztori a negyedik közös filmjük lesz a Ryan közlegény megmentése, a Kapj el, ha tudsz és a Terminál után – míg a Coen fivérek ezt megelőzően a Betörő az albérlőm-ben dolgoztak együtt a színésszel.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja, a Papírfény rovat felelőse.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés