Hírek

A Csernobil kapta a legtöbb jelölést a BAFTA tévés díjainál

Csernobil HBO minisorozat

A kultikus minisorozat, a Csernobil a maga 14 jelölésével jócskán rávert a többi esélyesre. A korona hetet, a Fleabag hatot, míg a Kötelesség/Szégyen szintén hatot kapott.

A Csernobil című minisorozat kapta messze a legtöbb, 14 jelölést a televíziós és televíziós szakmai BAFTA-díjakra – jelentette be csütörtökön a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) – írja a Variety. A csernobili atomerőmű-balesetet feldolgozó HBO-sorozat egyebek között a legjobb férfi színész (Jared Harris), a legjobb férfi mellékszereplő (Stellan Skarsgard) és a legjobb minisorozat kategóriában esélyes a díjra. A fő díjak mellett jelölték

A II. Erzsébet királynő uralkodását középpontba állító A korona című Netflixes széria hét jelölést,

míg a Phoebe Waller-Bridge által alkotott Fleabag című abszurd sorozat és a Kötelesség/Szégyen című angol-japán thriller sorozat hat-hat jelölést vágott zsebre. Az Úr sötét anyagai, valamint a The Virtues öt jelölést kapott. A Megszállottak viadala, a Szexoktatás (Sex Education)és a Nagykutya négy-négy jelölést gyűjtött be.

„Idén több mint 500 nevezettből kellett választanunk, nagyon erős volt a mezőny” – mondta el Krishnendu Majumdar, a BAFTA elnöke. Az eredetileg 2020 tavaszára tervezett mindkét BAFTA tévés díjátadót a COVID-19 világjárvány miatt nyárra halasztották. A televíziós szakmai díjak nyerteseit július 17-én, a televíziós díjak győzteseit július 31-én jelentik be zárt ajtók mögött. A nyertesek virtuálisan vehetik majd át az elismerést.

A jelöltek teljes listája itt érhető el.

Avatar

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Cinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya