Hírek

A Cyrano hozhatja meg Peter Dinklage első Oscar-jelölését?

Cyrano-Peter-Dinklage

Még csak most mutatták be Peter Dinklage ígéretes musicaljét, de akik látták a Cyrano legújabb adaptációját, máris a színész Oscar-jelöléséről beszélnek.

Szeptember eleje a Velencei Filmfesztiváltól hangos, ahol többek között a Dűne, vagy a Spencer permierjét is tartják. A tengerentúlon azonban ezen a hétvégén tartják a Telluride Filmfesztivált is, amire érdemes kitekinteni.

Peter Dinklage, sokunk szeretett Tyrion Lannisterje musicalje, a Cyrano premierjét másodikán tartották és a Variety már most a színész első Oscar-jelöléséről beszél. Edmond Rostand Cyrano de Bergerac című Broadwayen kívüli darabjából Dinklage felesége, Erica Schmidt írt forgatókönyvet. A rendezői székbe Joe Wright ült (A legsötétebb óra, Nő az ablakban).

A világpremierről szóló beszámoló szerint a vetítés előtt rövid műsorral tisztelegtek Peter Dinklage előtt. A vetítés megkezdése után a közönséget azonnal lenyűgözte a film zenéje, amit Aaron és Bryce Dessner komponált.

Dinklage Cyrano alakítását egyenesen lenyűgözőnek tartják, a musical műfaj újbóli erősödésével elképzelhető, hogy az Oscar-jelölés sem kerüli el.

Az eredeti darabban Hercule Savinien de Cyrano de Bergerac egy francia katona, aki az élet számos területén tehetséges. Azon túl, hogy kiváló párbajozó, lenyűgöző költő és remek zenész. Mindennek ellenére önbizalma egyáltalán nincs óriási orrának köszönhetően. Emiatt nem meri bevallani érzelmeit a gyönyörű Roxane-nak, akibe hosszú idő óta szerelmes.

Cyrano történetét már számos adaptációban elmesélték. 1950-ben José Ferrer volt az első Puerto Rico-i származású színész, aki Oscart kapott a szerepért. Michael Gordon mellett Jean-Paul Rappeneau is rendezett filmet Rostand darabjából, abban Gérard Depardieu alakította a címszerepet.

Joe Wright filmjében Dinklage mellett Haley Bennett alakítja Roxane-t. A filmben feltűnik még Bashir Salahuddin, Kelvin Harrison Jr. és Ben Mendelsohn is.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com