Hírek

A Diák Oscar-díjas Ostrom sikerei folytatódnak

A Cannes-i Reklámfesztiválon díjazta a nemzetközi szakma a legtehetségesebb fiatalokat, a legjobb diplomafilmet illető Young Director Awardot Kovács István vehette át az Ostromért, melyet műsorra tűz a hétvégén kezdődő Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál is.

Az Amerikai Filmakadémia Diák Oscar-díját, a Magyar Filmkritikusok díját, a Magyar Filmdíjat, a luxemburgi CinEast fesztivál közönségdíját és a BuSho fődíját követően újabb jelentős nemzetközi sikerekkel büszkélkedhet az Ostrom, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a Filmalap támogatásával készült diplomafilm.

A világhírű Cannes-i Reklámfesztiválhoz (Cannes Lions) kapcsolódva az Európai Reklámfilm Producerek Szövetsége szervezésében nemzetközi szakmai zsűri évről évre díjazza a kreatív ipar újonnan feltűnt, kiváló tehetségeit. A Young Director Award díjakat 15 kategóriában adták át a hétvégén Cannes-ban. A legjobb 6 percnél hosszabb diplomafilm díját Kovács István Ostrom című filmje nyerte el.

Az Ostrom 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani…

Az Ostrom Kovács István diplomafilmje volt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol Enyedi Ildikó, Janisch Attila és Szász János voltak a tanárai. A 23 perces alkotás a Filmalap támogatásával készült. Az Ostrom az Inforg-M&M Film (Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Alföldi Nóra producerek) és az SZFE (Bosnyák Miklós producer) gyártásában, a Film Force Team (Hutlassa Tamás, Hutlassa Barna producerek), a Filmfabriq (Osváth Gábor producer) és a Vision Team koprodukciójában készült.

A forgatókönyvet Gasztonyi Kálmán írta, az operatőr Dévényi Zoltán,

a vágó Duszka Péter Gábor, a látványtervező Rajk László, a hangmérnök Balázs Gábor volt, a line producer D’Intino Patrícia, a gyártásvezető Hegyi Nóra volt. A főbb szerepekben Vedrana Bozinovic, Mirela Lambic bosnyák, továbbá Nenad Pecinar és Radoje Cupic szerb színészek mellett Trill Zsolt és Keszég László látható.

Június 28-án kezdődik Közép-Európa legnépszerűbb A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválja Karlovy Varyban. Az európai filmpromóciós szervezeteket tömörítő EFP Future Frames – Az európai mozi új generációja című programjában 10 kitűnő tehetségű ifjú rendező diplomafilmjét vonultatja fel, köztük az Ostromot. Kovács István, aki jelenleg Gasztonyi Kálmánnal közösen az Ostrom mozifilm változatán dolgozik, személyesen mutatja be a diplomafilmjét a szakmának és nagyközönségnek jövő héten Karlovy Varyban.

Sajtóközlemény

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com