Hírek

A Disney már megint a filmtörténet legsikeresebb cége

Hétmilliárd dollárnál áll a Disney globális box office bevétele – és még nincs vége az évnek.

Hadd másoljam szó szerint egy nem régi cikkünket: már magam sem tudom, hány idei moziipari rekordról írtunk 2018-ban; mind a globális, mind az amerikai bevételek az iparág sose látott pénzügyi egészségének jelei, ezért érdemes foglalkozni velük. (Ami a kreativitást és eredetiséget illeti: az még épp ellenpólusban áll a bevétellel, de lesz ez még másként is.)

Most a Disney kapcsán lehet hüledezni (ismét, sokadszorra): a stúdió globális box office bevétele

átlépte a hétmilliárd dollárt 2018-ban

írja a Variety. Az évből ráadásul még hátravan három hét (a mérföldkövet december 9-én érte el a megastúdió).

Ez mindössze a második eset a filmtörténetben, hogy egy stúdió eléri a 7 milliárd dolláros nemzetközi összbevételt a mozikban. Az eddigi rekordot szintén a Disney tartja: 2016-ot végül 7,6 milliárd dollárral zárta.

A 2018-as év legjobb fejőstehenei a stúdió számára a következők voltak: Bosszúállók: Végtelen háború ($2 milliárd), Fekete párduc ($1.35 milliárd), A Hihetetlen család 2. (1.24 milliárd). Ezek egyben az amerikai stúdiók összesített 1., 2. és 4. legjobb eredményű filmjei is globális összbevétel terén (a 3. helyezett az Universaltól a Jurassic World: Bukott birodalom $1.3 milliárddal).

A hétmilliárd dollárból körülbelül 3 milliárdot termelt meg a Disney hazájában, 4 milliárdot pedig külföldön. Decemberben még érkezik a stúdiótól a Mary Poppins folytatása.

Fotó: JP Diroll Photography

Ameddig az iparág számára legfontosabb hazai bevételek hasonlóan alakulnak, azaz a folytatások, remake-ek és franchise-ok sorra döntik a box office rekordokat, addig a nagy stúdiók jó évtizede tartó stratégiája nagyon is kifizetődő marad. És a várva várt, nosztalgikus, előreláthatóan gigantikus összeget termelő élő/animációs hibridek, a reális képi világgal újraforgatott OroszlánkirályAladdinDumbo és Susi és Tekergő mind 2019-ben jönnek csak, nem is beszélve persze a Marvel és a Star Wars új filmjeiről – és ebben a mondatban ez mind egyetlen megastúdió, a Disney produktuma csupán; a többi nagy stúdió is ugyanerre törekszik. 2018 kétségtelenül a stratégia eddigi legjobb éve Hollywood számára, és 2019 még ennél is sikeresebb lehet.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. A Tárca rovatot vezeti. havasmezoi@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Címlapon

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..