Hírek

A Disney súlyos veszteségeket szenved: 60%-kal kevesebb a haszon a második negyedévben

Fotó: JP Diroll Photography

Egyedül a vidámpark-üzletágban egymilliárd dolláros kiesésre számít a cég a járvány miatt.

A Q2 (második negyedévi) profit megdöbbentő módon 60%-ot esett (részvényekre vetítve) a Disney-nél – írja a The Wrap. A cég teljes bevétele 18 milliárd dollár volt a negyedévben, ami ugyan felette teljesített a várakozásoknak (és még az előző évi második negyedévnek is), de a haszon így is hatalmasat zuhant.

Nem mintha a Disney veszélyes helyzetben lenne. „Bár a COVID-19 járvány jókora pénzügyi hatással van az üzletágainkra, biztosak vagyunk abban, hogy átvészeljük ezt a helyzetet és erős pozícióban emelkedünk ki belőle” – mondta Bob Chapek vezérigazgató (és aztán ezt az erőt a Disney a vásárlók erős lojalitására és a Disney remek történetmesélési képességére alapozta nyilatkozatában; nem kommentáljuk).

Még a Disney hihetetlenül erős mozis üzletága mellett is (amibe beletartozik a teljes Marvel és a Lucasfilm) a tematikus parkok és a merchandise jelentik a cég legnagyobb bevételi forrását – márpedig a parkok Ázsiában január óta, Amerikában március óta bezártak. A negyedéves veszteséghez kell számítani természetesen az elmaradt mozipremiereket is (a Mulan erős bevételi forrás lett volna, és a következő negyedévben például ki fog esni A Fekete Özvegy).

Segít viszont a cégnek, hogy mind a Disney+ streaming szolgáltatás, mind a Hulu erős nézőszám-növekedést ért el a karantén ideje alatt. A járvány teljes pénzügyi hatását (valamennyi üzletágára összesen) a Disney 1,4 milliárd dollárra becsüli a negyedévben, és a nyár folyamán nem fog osztalékot fizetni a részvényei után.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya