Fókuszban Hírek

A dokuk Cannes-ján debütál a Besence Open című magyar dokumentumfilm

Besence OpenAz Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválon (IDFA) tartják csütörtökön Kovács Kristóf Besence Open című alkotásának premierjét – közölte Stalter Judit producer az MTI-vel.

A dokumentumfilmek „Cannes-jaként” számon tartott amszterdami megmérettetésre idén mintegy négyezer filmet neveztek, amelyből száz jutott be a hét versenyprogramba. A Laokoon Film gyártásában készült Besence Opent, amelynek elkészülését a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatta, az új tehetségeket elismerő First Appearance versenybe választották be. Az évente 120 ezer látogatót vonzó fesztivál lehetőség az alkotóknak, hogy filmjüket külföldön is terjeszteni tudják.

A Besence Open (angol címe: Men with Balls) egy kis ormánsági faluról szól, amely 2009-ben egy teniszpálya és biokertészet kivitelezésére nyert hazai és uniós forrást, bár a falu a futballpályáját szerette volna felújítani. Kovács Kristóf mulatságos és egyben szívszorongató filmjében azt járja körbe, mit kezdenek a falu mélyszegénységben élő lakói a különös helyzettel.

Az alkotás koncepciójával Stalter Judit producer nevezett a DOK.Incubator elnevezésű dokumentumfilmes workshopra, és a tervet 60 pályázatból beválogatták a nyolc legjobb közé. Ennek eredményeként a film készítői lehetőséget kaptak arra, hogy alkotásukat nemzetközi szakértő csapattal fejezhessék be, a nyers vágattól a végső verzióig, kidolgozva annak nemzetközi marketingjét és forgalmazási koncepcióját is. A DOK.Incubator keretében a közelmúltban tartott lipcsei prezentáción a Besence Open-projekt fejlődése nyerte el a workshop fődíját.

Az amszterdami fesztiválon a nemzetközi dokumentumfilmes versenyprogramban induló alkotások mellett számos európai és premierfilm is szerepel, a többi szekcióban további 160 filmet mutatnak be. A rendezvény otthont ad filmszakmai vitáknak, fórumoknak és workshopoknak is.

A Besence Opent a premiert követően további négy alkalommal vetítik még a fesztiválon. Az érdeklődést mutatja, hogy a vetítések egy részére már az elmúlt napokban elkelt minden jegy.

A fesztiválon induló 100 versenyfilm között szerepel még az egészestés dokumentumfilmes kategóriában Sós Ágnes Szerelempatak című dokumentumfilmje, valamint a Besence Opennel azonos kategóriában Hajdú Eszter Ítélet Magyarországon című alkotása.

Stalter Judit szerint sose volt még ilyen erős a magyar filmek jelenléte ezen a nemzetközi versenyen, mint az idén.

Kovács Kristóf rendezővel készült interjút itt olvashatod.

MTI

MTI

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

 

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..