Hírek

A Dűne előzetese megérkezett

A Dűne Denis Villeneuve által újragondolt változatának előzetese megérkezett.

A Warner Bros. a tegnapi nap során tette nyilvánossá Denis Villeneuve Dűne adaptációjának első előzetesének kis beharangozó videóját, a félelem megöli az elmét üzenetet a középpontba helyezve. Ezzel még inkább várakozó álláspontra helyezték a rajongókat.

Denis Villeneuve korábban olyan képi megjelenítését ígérte Frank Herbert regényciklusának, amit akkor látott maga előtt, amikor azt olvasta.

Villeneuve korábban a Dűnével kapcsolatban egy interjú során úgy nyilatkozott, hogy a „legösszetettebb dolog, amit valaha csinált ez a film”. Tekintve olyan korábbi filmjeit, mint a 2016-os Érkezés és a 2017-es Szárnyas fejvadász 2049 elég biztató kijelentés.

A Dűne elnevezés az Arrakis nevű bolygó homoksivatagait jelöli, ahol egy értékes anyag, a Melange, más néven fűszer terem, amiért két csoport harcol egymással. A fűszer meghosszabbítja használójának életét és rövidtávú jövőbelátást biztosít ennek a furcsa világnak a navigátorai számára, ami elengedhetetlen a csillagközi utazáshoz.

A történet Timothée Chalamet által alakított főhőse, Paul Atreides jövőbelátó képessége a nagymértékű fűszerfogyasztás hatására fejlődik ki. A bolygó veszélyes homokszörnyeit, akik a Melange begyűjtését nagy mértékben tovább nehezítik, Herbert sárkányokról szóló legendák alapján alkotta meg, Villeneuve pedig aprólékos részletességgel emelte át őket ismét a nagyvászonra.

A Dűne bemutatóját december végére tervezik, de lehet, hogy a koronavírus-világjárvány itt is okoz majd változásokat. Erre utal az is, hogy Villeneuve-ék augusztusban visszatértek Budapestre, ahol újabb jeleneteket vettek fel a filmhez.

A rendező mélyen belemerült a Dűne világába, ő rendezi majd a jelenleg a The Sisterhood  munkacímmel futó sorozat pilotepizódját is. A spin-off széria ennek az univerzumnak egy különleges csoportjára, a Bene Gesserit rendre fókuszál majd, aminek a tagjai kizárólag nők.

Denis Villeneuve az Érkezés forgatásán

A The Sisterhood munkálataiban az előzetes tervek ellenére Jon Spaihts, aki az új Dűne változat forgatókönyvének írása mellett többek között a 2012-es Prometheus írói és produceri feladatait jegyzi, úgy tűnik, hogy mégsem vesz majd részt.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakon. Érdekli a marketing, a reklám és a streaming platformok világa, specializációja a horror és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. mlinarikmariann@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya