Hírek

A Dűne homokférgeiről, részletesen

Denis-Villeneuve-Dune

A Dűne homokférgeiről osztott meg izgalmas részleteket Denis Villeneuve, és egy újabb képet a Paul Atreidest alakító Timothée Chalametről.

Áprilisban nyilvánossá vált az első hivatalos fotó a Denis Villeneuve nevével fémjelzett, új Dűne-adaptáció kapcsán. Azóta a Dűne-verzum (?) folyamatosan tágul, menetrendszerűen érkeznek az újabb és újabb információk.

Villeneuve neve például egy spin-off sorozat pilotjának rendezőjeként is szóba került. (A Dune: The Sisterhood cselekményének középpontjában a nőkből álló Bene Gesserit Rend áll majd.)

A rendező, aki 2011-ben a Felperzselt föld, majd 2017-ben az Érkezés kapcsán került az Oscar-díj közelébe, egy hete az Empire magazinnak adott interjút a projekt kapcsán.

Villeneuve egy teljes évet szánt csak arra, hogy kidolgozza az Atreides család által elfoglalt Arrakis homoksivatagainak szörnyeit, amik bárkit veszélyeztetnek, aki a fűszernek nevezett anyag miatt a bolygó felszínére lép. 

A homokon termő anyag, meghosszabbítja használójának életét és rövidtávú jövőbelátást biztosít, ami miatt nélkülözhetetlen a csillagközi utazáshoz a navigátorok számára. A Timothée Chalamet által alakított Paul Atreides jövőbelátó képessége a nagymértékű fűszerfogyasztás hatására fejlődött ki.

(Nem véletlen, hogy Frank Herbert klasszikus, 1965-ben megkezdett hatkötetes regényciklusának befejezését a begyűjtést veszélyeztető ikonikus homokférgekről nevezték el irodalmi örökösei, fia, Brian Herbert és Kevin J. Anderson.)

„Megbeszéltünk minden apró részletet, ami szörnnyel kapcsolatban lehetséges: a bőr textúráját, hogyan nyíljon ki a szája, a módot, ahogy eszik a homokban.

Villeneuve az Empire-nek azt nyilatkozta, hogy egy év volt csak a design elkészítése és megtalálni a formát, ami kellőképpen prehisztorikusnak hat.

A jelenlegi állás szerint a Dűne 2020 december 18-án kerül majd a mozikba. A részben Magyarországon forgatott produkció stáblistáján Villeneuve neve ez alkalommal a producerek és a forgatókönyv írói között is szerepel majd.

Paul szüleinek szerepében a Star Wars: Skywalker korában Poe Dameront megformáló Oscar Isaac és a Mission: Impossible – Utóhatás Ilsa Faustja, Rebecca Ferguson, lesz látható. Mentorát pedig Josh Brolin alakítja. Melletük feltűnik majd a filmben Dave Bautista, Stellan Skarsgård, Zendaya, Jason Momoa és Javier Bardem is.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakon. Érdekli a marketing, a reklám és a streaming platformok világa, specializációja a horror és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya