Hírek

A Dűne második része nagyszerűen teljesített a mozikban

A Dűne második része még jobban teljesít, mint az első, mind hazájában, mind nemzetközileg.

Denis Villeneuve rendező univerzálisan körberajongott műve, a Dűne folytatása 81,5 millió dollárt termelt hazájában az első hétvégén, és 71 tengerentúli piacról még 97 millió dollárt hozott, így a globális összbevétele 178,5 millió dollárra emelkedett – írja a Variety. A film az Egyesült Államokban egyelőre az év legnagyobb hazai nyitóhétvégéjét produkálta.

A Warner Bros. és a Legendary Entertainment 190 millió dollárt költött a film gyártására, és további nagyjából 100 millió dollárt arra, hogy a filmet a globális közönség számára népszerűsítse: ennél tehát mindenképp magasabb összbevételre lesz szüksége ahhoz, hogy nyereséges legyen.

A film különösen népszerű volt az IMAX (és más prémium, nagyformátumú) vetítéseken; ezek jellemzően többe is kerülnek, mint az átlagos mozijegyek és így a kezdeti eladások 48%-át tették ki.

2021-ben a Dűne első része azért egyszerre debütált az amerikai mozikban és az HBO Maxon – valószínűleg ez korlátozta a teljesítőképességét annak idején. Ahol azonban a film kizárólagos mozibemutatót kapott (a nemzetközi jegypénztáraknál), ott a Dűne első része még az akkori járványügyi korlátozásokkal együtt is aratott, és végül lenyűgöző 324,8 millió dolláros tengerentúli és 402 millió dolláros globális bevételt ért el.

A folytatás Villeneuve pályafutásának legnagyobb nyitóhétvégéje mind a 71 piacon, ami azt jelenti, hogy minden területen javított az első filmhez képest. És természetesen a film kimagaslóan jó híre a közönség köreiben csak még tovább növeli majd a jegybevételét.

Címkék

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com