Hírek

A Dűne művészeti vezetője a látványtervezőket díjazó filmfesztivál idei zsűrielnöke

Portik Adorján, a Dűne egyik művészeti rendezője fogja értékelni az idei nagyjátékfilmek látványvilágát az Alexandre Trauner Art/Film fesztiválon.

Az Alexandre Trauner Art/Film fesztiválon a beválogatott alkotásokat egyedi módon a legjobb látványvilág kategóriában díjazzák – írja a fesztivál sajtóközleménye. A fesztivál egészestés versenyprogramjába meghívással válogatják be az európai nagyjátékfilmeket, amelyeket egy háromtagú zsűri – egy látványtervező/művészeti rendező, egy operatőr és egy filmrendező – értékel minden évben.

Korábban olyan neves szakemberek töltötték be ezt a posztot a szolnoki fesztiválon, mint a 24 című sorozat látványtervezője, Joseph Hodges, valamint Csupó Gábor és például Allan Starski, a Schindler listája című film látványtervezője. Most, 2024-ben pedig Portik Adorján berlini-budapesti tervező, építész és művészeti vezető tölti be a zsűrielnöki posztot az ATAFF-on – írja a közlemény.

Portik Adorján amellett, hogy filmekben is dolgozik, számos szék és lámpa dizájnmárka alkotója, a Freeform Buildings épületszerkezeti rendszer feltalálója és fejlesztője, és több mint húszéves építészeti gyakorlati tapasztalattal rendelkezik. Az Art Directors Guild a legkiválóbb Production Design díjazottjai között ismerte el az Alapítvány című sorozatért (2020), valamint ő volt az Oscar-díjas Dűne első (2021) és második részének (2023) egyik művészeti rendezője is.

Meghívott előadóként több egyetemen tanít. Vezető művészeti igazgatóként az egyik legnagyobb kihívást jelentő és legérzékenyebb téma számára a fenntartható és innovatív tervezés – írja a közlemény. Építészként érdekli az ökológia, a fogyasztási és fenntarthatósági viszony eszméjének népszerűsítése a kreatív folyamatokban, tagja több fenntartható és zöld építéssel foglalkozó egyesületnek és Zöld kávé, fenntartható tervezés címmel korábban rádióműsort is szerkesztett.

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivált októberben tartják, az európai versenyfilmes programot nyár végén hirdetik ki, a látványtervezőket az őszi fesztiválon díjazzák. Az értékelésnél fontos szempont a történet és a látvány illeszkedése, a látványfolyam koherenciája, valamint az alkalmazott látványtechnikai megoldások (épített díszletek, eredeti helyszínek, CGI) összhatása. Tavaly a fesztivál fődíját, a legjobb látványtervezésért járó elismerést a Club Zéró (Club Zero) című film nyerte el, a díjat a film látványtervezője Beck Rainford személyesen vette át.

A fesztiválon emellett képzőművészeti, tudományos és rövidfilmek nevezését is várják. Új kategóriát is meghirdettek magyar alkotások számára, amelyek a média és digitális kultúra, illetve a mozgóképszakma területén a tudatos fogyasztói döntéshozatal kultúrájának fejlesztését mutatják be, vagy ennek fontosságára hívják fel a figyelmet.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com