Hírek

A Fájdalom és dicsőség, a Klaus és az 1917 trófeái – A 2020-as díjszezon friss hírei

Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség című műve hét kategóriában is elnyerte a Goya-díjat, míg a Netflix karácsonyi animációs filmje, a Klaus – A karácsony titkos története a legtöbb Annie-díjat zsebelhette be. Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 az Amerikai Operatőrök Szövetségének (ASC) díját kapta meg a hétvégén.

Fájdalom és dicsőség

A világhírű spanyol rendező, Pedro Almodóvar legújabb alkotása, a Fájdalom és dicsőség tarolt a legfontosabb spanyol filmes kitüntetés, a Goya-díj 34. gáláján vasárnap hajnalban Málagában – tudtuk meg az MTI tudósítójától.

A spanyol filmakadémia hét kategóriában találta legjobbnak a 70 éves rendező  önéletrajzi ihletésű filmjét, amely egy korosodó, legnagyobb sikereit már maga mögött tudó filmrendező történetét meséli el, visszaemlékezéseken és viszontlátásokon keresztül.

A legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb eredeti forgatókönyv, a legjobb vágás és legjobb zene mellett a Fájdalom és dicsőséget két színészi kategóriában is a elismerték: női mellékszereplőként Julieta Serrano, férfi főszereplőként Antonio Banderas vehetett át díjat.

A színész először nyerte el a szülőhazája Oscar-díjaként emlegetett elismerést, noha már ötödszörre jelölték. Banderas a gálán elérzékenyülve beszélt arról, hogy pontosan három évvel ezelőtt majdnem belehalt egy szívrohamba, és most ezzel a díjjal lehetőséget kapott arra, hogy megünnepelje ezt a születésnapot. „Nem csak, hogy élek, érzem is, hogy élek” – fogalmazott. A kitüntetést Almodóvarnak ajánlotta, aki meghatározó rendezője színészi pályájának, és akivel az elmúlt negyven évben nyolc filmet készítettek közösen.

Pedro Almodóvar

Pedro Almodóvar  már negyedik alkalommal kapta meg a legjobb filmnek járó Goya-díjat. Köszönőbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a független szerzői filmek veszélyben, „a kihalás útján” vannak. Az ünnepségen jelenlévő Pedro Sánchez miniszterelnökhöz szólva az Oscar-díjas rendező mondta: ezek a művek védelemre szorulnak, de nem a kormányzat, hanem az állam részéről.A Fájdalom és dicsőség ebben az évben az amerikai filmakadémia Oscar-díjáért is versenyez a legjobb idegennyelvű film és a legjobb férfi főszereplő kategóriákban.

Az idei Goya-díj másik nagy favoritja, az Oscar-díjas Alejandro Amenabár spanyol polgárháborús alkotása, az Amíg tart a háború (Mientras dure la guerra) volt. Tizenhét jelöléséből végül ötöt váltott díjra; négy technikai kitüntetést, valamint a legjobb mellékszereplőnek járó elismerést, amelyet Eduard Fernández vehetett át.

A Goya-díjasok teljes listája

Klaus – A karácsony titkos története

Klaus – A karácsony titkos története

A Netflix karácsonyi produkciója hét trófeát, egyebek mellett a legjobb animációs film, rendezés, látványtervezés, karaktertervezés és karakteranimáció díjait nyerte el az Annie-díjak szombati Los Angeles-i gáláján.

Az animációs filmeket jutalmazó díjátadó ceremónián a Netflix további három díjat gyűjtött a Keresem a testem című filmmel, amely a legjobb független animációs film díját is megkapta.
Az Annie-díjátadó gálát évente rendezi meg a Nemzetközi Animációs Film Szövetség (ASIFA-Hollywood). Idén a 47. alkalommal adták át a díjakat.

A Klaus – A karácsony titkos története a Netflix első győztes animációs produkciója.

A Klaus és a Keresem a testem Oscar-jelölést is kapott a legjobb animációs film kategóriában, amelyben a Toy Story 4., A hiányzó láncszem és az Így neveld a sárkányodat 3. is szerepel.
A Jégvarázs 2., amelyet nyolc kategóriában is jelöltek az Annie-díjra, végül két elismerést kapott: a különleges effektusaiért és Josh Gad színészi teljesítményéért, amelyet Olaf szinkronhangjaként nyújtott.

A televízióra vagy médiára készült legjobb FX (digitális látványeffektus) mezőnyből a Netflixen futó Love, Death and Robots című animációs antológiasorozat magyar Digic Pictures animációs stúdió közreműködésével készült A titkos háború című epizódja nyert. A díjazottak között sorolta fel a The Hollywood Reporter cikke a filmen dolgozó Német Viktor, Illés Szabolcs, Sipos Ádám és Vladimir Zhovna nevét.

Az Annie-díjasok teljes listája

Sam Mendes

1917

Sokak szerint (bár, jelen sorok szerzője nem osztja ezt a vélekedést) december végéig a Volt egyszer egy… Hollywood és Az ír számíthatott arra, hogy favoritként tekintenek rájuk az Oscar-gálán. A surranó pályán aztán megérkezett Sam Mendes I. világháborús gigaeposza, az 1917, amely most borítani látszik az előzetes papírformát. Nemcsak megnyerte a Golden Globe-ot, hanem a producerek szakszervezetének díját is megkaparintotta. Már ennyi elég volt ahhoz, hogy favorittá váljon, de a hétvégén ehhez még hozzájött, hogy az Amerikai Operatőrök Szövetsége (ASC) a film operatőrét, Roger Deakinst választotta a legjobbnak, míg a Rendezők Céhe díját (DGA) Sam Mendes nyerte. Innen már kisebb csoda lenne, ha februárban nem az 1917 nyerné a legjobb film és a legjobb rendező Oscarját.

Az ASC díjazottjai itt tekinthetők meg.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Kinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com