Hírek

A Fájdalom és dicsőség, a Klaus és az 1917 trófeái – A 2020-as díjszezon friss hírei

Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség című műve hét kategóriában is elnyerte a Goya-díjat, míg a Netflix karácsonyi animációs filmje, a Klaus – A karácsony titkos története a legtöbb Annie-díjat zsebelhette be. Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 az Amerikai Operatőrök Szövetségének (ASC) díját kapta meg a hétvégén.

Fájdalom és dicsőség

A világhírű spanyol rendező, Pedro Almodóvar legújabb alkotása, a Fájdalom és dicsőség tarolt a legfontosabb spanyol filmes kitüntetés, a Goya-díj 34. gáláján vasárnap hajnalban Málagában – tudtuk meg az MTI tudósítójától.

A spanyol filmakadémia hét kategóriában találta legjobbnak a 70 éves rendező  önéletrajzi ihletésű filmjét, amely egy korosodó, legnagyobb sikereit már maga mögött tudó filmrendező történetét meséli el, visszaemlékezéseken és viszontlátásokon keresztül.

A legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb eredeti forgatókönyv, a legjobb vágás és legjobb zene mellett a Fájdalom és dicsőséget két színészi kategóriában is a elismerték: női mellékszereplőként Julieta Serrano, férfi főszereplőként Antonio Banderas vehetett át díjat.

A színész először nyerte el a szülőhazája Oscar-díjaként emlegetett elismerést, noha már ötödszörre jelölték. Banderas a gálán elérzékenyülve beszélt arról, hogy pontosan három évvel ezelőtt majdnem belehalt egy szívrohamba, és most ezzel a díjjal lehetőséget kapott arra, hogy megünnepelje ezt a születésnapot. „Nem csak, hogy élek, érzem is, hogy élek” – fogalmazott. A kitüntetést Almodóvarnak ajánlotta, aki meghatározó rendezője színészi pályájának, és akivel az elmúlt negyven évben nyolc filmet készítettek közösen.

Pedro Almodóvar

Pedro Almodóvar  már negyedik alkalommal kapta meg a legjobb filmnek járó Goya-díjat. Köszönőbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a független szerzői filmek veszélyben, „a kihalás útján” vannak. Az ünnepségen jelenlévő Pedro Sánchez miniszterelnökhöz szólva az Oscar-díjas rendező mondta: ezek a művek védelemre szorulnak, de nem a kormányzat, hanem az állam részéről.A Fájdalom és dicsőség ebben az évben az amerikai filmakadémia Oscar-díjáért is versenyez a legjobb idegennyelvű film és a legjobb férfi főszereplő kategóriákban.

Az idei Goya-díj másik nagy favoritja, az Oscar-díjas Alejandro Amenabár spanyol polgárháborús alkotása, az Amíg tart a háború (Mientras dure la guerra) volt. Tizenhét jelöléséből végül ötöt váltott díjra; négy technikai kitüntetést, valamint a legjobb mellékszereplőnek járó elismerést, amelyet Eduard Fernández vehetett át.

A Goya-díjasok teljes listája

Klaus – A karácsony titkos története

Klaus – A karácsony titkos története

A Netflix karácsonyi produkciója hét trófeát, egyebek mellett a legjobb animációs film, rendezés, látványtervezés, karaktertervezés és karakteranimáció díjait nyerte el az Annie-díjak szombati Los Angeles-i gáláján.

Az animációs filmeket jutalmazó díjátadó ceremónián a Netflix további három díjat gyűjtött a Keresem a testem című filmmel, amely a legjobb független animációs film díját is megkapta.
Az Annie-díjátadó gálát évente rendezi meg a Nemzetközi Animációs Film Szövetség (ASIFA-Hollywood). Idén a 47. alkalommal adták át a díjakat.

A Klaus – A karácsony titkos története a Netflix első győztes animációs produkciója.

A Klaus és a Keresem a testem Oscar-jelölést is kapott a legjobb animációs film kategóriában, amelyben a Toy Story 4., A hiányzó láncszem és az Így neveld a sárkányodat 3. is szerepel.
A Jégvarázs 2., amelyet nyolc kategóriában is jelöltek az Annie-díjra, végül két elismerést kapott: a különleges effektusaiért és Josh Gad színészi teljesítményéért, amelyet Olaf szinkronhangjaként nyújtott.

A televízióra vagy médiára készült legjobb FX (digitális látványeffektus) mezőnyből a Netflixen futó Love, Death and Robots című animációs antológiasorozat magyar Digic Pictures animációs stúdió közreműködésével készült A titkos háború című epizódja nyert. A díjazottak között sorolta fel a The Hollywood Reporter cikke a filmen dolgozó Német Viktor, Illés Szabolcs, Sipos Ádám és Vladimir Zhovna nevét.

Az Annie-díjasok teljes listája

Sam Mendes

1917

Sokak szerint (bár, jelen sorok szerzője nem osztja ezt a vélekedést) december végéig a Volt egyszer egy… Hollywood és Az ír számíthatott arra, hogy favoritként tekintenek rájuk az Oscar-gálán. A surranó pályán aztán megérkezett Sam Mendes I. világháborús gigaeposza, az 1917, amely most borítani látszik az előzetes papírformát. Nemcsak megnyerte a Golden Globe-ot, hanem a producerek szakszervezetének díját is megkaparintotta. Már ennyi elég volt ahhoz, hogy favorittá váljon, de a hétvégén ehhez még hozzájött, hogy az Amerikai Operatőrök Szövetsége (ASC) a film operatőrét, Roger Deakinst választotta a legjobbnak, míg a Rendezők Céhe díját (DGA) Sam Mendes nyerte. Innen már kisebb csoda lenne, ha februárban nem az 1917 nyerné a legjobb film és a legjobb rendező Oscarját.

Az ASC díjazottjai itt tekinthetők meg.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Cinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya