Hírek

A Fehér isten Amerika egyik legnagyobb lapjában

Fehér Isten (Mundruczó Kornél filmje)

FeherIsten_jelenetfoto-6A Fehér istent méltatja a Cracked.com. Az Egyesült Államok (és a világ) egyik legolvasottabb magazinja azt írja: a film fölötte áll az új Majmok bolygója-sorozatnak.

A Cracked.com, az Egyesült Államok (és így a világ) egyik legolvasottabb humoros magazinja rendszeresen közöl cikket a legizgalmasabb olyan új filmekről, amelyek nem részesültek a marketing és a hype áldásos hatásában. Ilyen a Fehér isten is, amelyet mostanában mutatnak be az Egyesült Államokban korlátozott moziforgalmazásban.

„A kutyatartásban az a tudat alatti borzongás a legjobb, hogy a csúcsragadozódnak gőze nincs arról, hogy bármikor megölhetne téged. A Fehér isten ezt a dinamikát használja, egy rakás allegórikus cuccal együtt, ami téged mind nem fog izgatni, amint a kutyahadsereg elönti a vásznat” – írja az oldal „Hat őrült új film, ami fölött elsiklik a közönség” című cikkében, annak is kiemelt, első helyén. „Bár márciusban jött ki a film, valahogy mégis limitált számú moziban játsszák, holott nyilvánvalóan fölötte áll a 2011-es blockbuster A majmok bolygója: Lázadásnak.”

Mundruczó Kornél filmjét márciustól Kanada és az Egyesült Államok hat mozijában nézhette meg a nagyközönség (Calgaryban, Montrealban, Torontóban és Vancouverben egy-egy, New Yorkban pedig két filmszínház tűzte műsorára), de május közepéig aztán a két ország több mint félszáz városában válthatnak jegyet legalább egy héten át a filmre a nézők.

„Megtetszett nekünk a film, amikor tavaly a cannes-i filmfesztiválon láttuk. Miközben az idegennyelvű filmek kihívást jelentenek az amerikai piacon, a Fehér isten olyan egyedülálló és erőteljes film, hogy véleményünk szerint szép esélye van az áttörésre” – közölte akkor a filmet forgalmazó Magnolia Pictures nevében Matt Cowal az MTI-vel. –„Különösen felbátorít bennünket, hogy számos kifinomult ízlésű kritikus vált a film hívévé” – tette hozzá.

Mundruczó Kornél filmjéről és annak műsorra tűzéséről az elmúlt napokban beszámolót közölt egyebek között a The New York Times, a The New Yorker és a Vice. A Fehér isten (amelynek kritikája a Filmtekercs történetének legolvasottabb cikkje lett) most újabb jelentős diadalt könyvelhet el magának: olyat, ami hatásában elérheti a fesztiváldíjakét is.

A cikk itt olvasható.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com