Hírek Magazin

A Fehér Istennel nyit az Európai Filmek 21. Nemzetközi Filmfesztiválja

Fehér Isten (Mundruczó Kornél filmje)

Fehér Isten (Mundruczó Kornél filmje)Mundruczó Kornél Fehér Isten című alkotásával nyitják meg szombaton Palicson az Európai Filmek 21. Nemzetközi Fesztiválját – olvasható a fesztivál honlapján.

A cannes-i filmfesztivál Un certain regard szekciójának fődíját elnyerő alkotást 21 órától vetítik a Szabadka melletti település nyári színpadán. Július 19. és 25. között összesen 85 filmet mutatnak be tíz különböző szekcióban. Ezek között idén is szerepel az új magyar filmek válogatása, de a versenyprogramban és más csoportokban is helyet kapnak magyar alkotások.

Egyebek mellett vetítik Bodzsár Márk első nagyjátékfilmjét, az Isteni műszakot, Szász János A nagy füzet című munkáját, valamint Pálfi György Szabadesés  című alkotását is, amely elnyerte a legjobb rendező díját és a zsűri 15 ezer dolláros pénzjutalommal járó különdíját is Karlovy Vary-i 49. nemzetközi filmfesztiválon. Több vígjátékot is műsorra tűznek: Szajki Péter Nejem, nőm, csajom című filmjét, Herczeg Attila Megdönteni Hajnal Tímeát című romantikus komédiáját, valamint Reisz Gábor első rendezői nagyjátékfilmjét, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című vicces, szerelmi bánatos, “magyar valóságot” bemutató alkotását is. Két vajdasági alkotó filmjét is műsorra tűzték: bemutatják Tolnai Szabolcs legújabb filmjét, Az erdőt (Strange forest), amely egy észak-szerbiai magyar családról szól, amelynek fiúgyermeke a kábítószer-függőséget kezelő központból elmenekül, valamint Kovács Ákos és Ferge Roland El című diplomafilmjét, amely a 64. Berlinálén kitüntető oklevelet kapott a nemzetközi zsűritől. Emellett Nagy Dénes Másik Magyarország – Töredékek egy falu hétköznapjaiból című dokumentumfilmjét is levetítik.

A palicsi filmfesztiválon a fiatal európai rendezők munkái, a környezetvédelemmel foglalkozó filmek és az úgynevezett hommage-alkotások mellett idén két új kategóriában is vetítenek filmeket. Az egyik az új grúz filmeket tömöríti, a másikban pedig az első világháború 100. évfordulója alkalmából összeállított, hat filmből álló válogatás látható majd.    A három fő elismerésért – a legjobb filmnek odaítélendő Arany Torony díjért, a legjobb rendezőnek járó Palicsi toronyért és a zsűri különdíjáért – tizenhárom alkotás versenyez.

 

Hajnal Ágoston

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!