Hírek

A Fekete özvegy hihetetlen nyitóeredményeket produkált

A Fekete özvegy 80 millió dollárt kaszált a mozikban, 60 milliót a Disney+ platformon, és még 78 milliót világszerte.


Hirdetés

A Marvel (és így a Disney) legújabb szuperhős-filmje, a Fekete özvegy beállította a járványidőszak új rekordját: 80 millió dolláros nyitóhétvégével indult az amerikai mozikban – írja a Variety. Ez az összeg még akkor is kivételesen szép lenne, ha nem tartanánk egy járvány közepén.

Viszont ez egyben az első olyan Marvel film is, amelyet a mozik mellett egyidőben elérhetővé tett a stúdió online is: és a Disney+ streaming szolgáltatón belül a Fekete özvegy újabb 60 millió dollárt szedett össze az első hétvégéjén (a filmet a Disney+ előfizetők 30 dolláros áron „kölcsönözhették ki”, azaz jóval egy mozijegy ára fölött, és természetesen a platform alap előfizetési díján felül).

Mindemellett pedig világszerte még 78 millió dollárt fialt a film a mozikban:

ezzel az összbevétele az első hétvégéjén 215 millió dollárra rúg,

ami pedig minden összehasonlításban (járvány előtt vagy alatt) szédítő.

A Disney számára ez a siker visszaigazolást jelent: a mozikban és a streaming platformon egyszerre kínált premier jó gazdasági taktika. (A Disney ezt már megtette többek között a Raya és az utolsó sárkány és a Szörnyella filmekkel, de onnan nem ismertek a nézettségi adatok.) Ez pedig a tágabb iparág számára is az új mozistratégia egyik pozitív megerősítése lehet. Ugyanakkor az eredmény sokat elárul a mozik vonzerejéről is: annak ellenére, hogy online is elérhető a film, mégis nagyobb bevételre tett szert a nagyvásznon még akkor is, ha a mozilátogatottság épp csak helyreállóban van a járvány után.

Maga a film egyébként eléggé középszerű darab a Marvel-filmek sorában: „a biztonsági játék (…) nem tett jót a produkciónak”írtuk. De ez a hónap a közepes/gyenge filmek irdatlan sikereié: az előző hétvégén hasonlóan elképesztő (bár számszerűen alacsonyabb) számokat produkált az Amazon A holnap háborúja című streaming ajánlata is.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.