Hírek

A Fekete párduccal nyitott az első mozi Szaúd-Arábiában

Négy évtizednyi tiltást követően az első mozi a héten nyitotta meg kapuját a közönség előtt, Rijádban.

Az 1970-es években Szaúd-Arábiában még üzemelt néhány mozi, de később a konzervatív klérus nyomására betiltották a működésüket. Mohamed bin Szalman, a 32 éves reformpárti trónörökös 2017 decemberében jelentette be, hogy a 2030-ig tervezett reformok keretében 2018-ban újra engedélyezni fogják filmszínházak működését. A szaúdi hatóságok Rijád üzleti központjában engedélyezték az első mozi megnyitását, ahol a közönség hollywoodi filmeket nézhet. A mozitermek úgy vannak kiképezve, hogy külön szektorokat alakítottak ki a nőknek, gyerekeknek és a férfiaknak.

Fekete párduc

A közel-keleti országban a kínai Daian Wanda Csoport tulajdonában lévő amerikai AMC Entertainment mozihálózat az első, amely élve a lehetőséggel megnyitotta első moziját. Maga Adam Aron, a vállalat vezetője jelentette be, hogy először a Fekete párduc című globális kasszasikert mutatják be.

A helyi szaktárca a szaúdi városokban a következő több mint egy évtizedben 350 mozit akar nyitni 2500 vetítővel. Ebből a következő öt évben 15 szaúdi városban 40 mozi kezdheti meg működését.

Mohamed bin Szalman nyitásának köszönhetően Szaúd-Arábia most először részt vesz a Cannes-i Filmfesztiválon is. Részvételük ugyan szimbolikus értékkel bír, mivel kilenc szaúdi rövidfilm levetítését és hivatalos találkozókat jelent – de még így is óriási áttörésnek számít.

Címkék

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com