Hírek

Kelet-európai gettó helyett valós emberi történetek

A feleségem története budapesti sajtótájékoztatója a Vasúttörténeti Parkban
Kép: Argejó Éva

Félidőnél jár Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjének forgatása. A munkálatok Budapesten folytatódnak, ennek apropóján tartottak sajtótájékoztatót, amin Enyedi és a stáb más tagjain kívül a nemzetközi főszereplőgárda (Gijs Naber, Léa Seydoux és Louis Garrel) is részt vett.

„Felemelő érzés, hogy egy magyar író művét angol nyelven, Európa szerte ismert színészekkel forgatjuk, akiknek a közvetítésével ez a csodálatos magyar mű még több emberhez eljuthat majd a világ minden táján” – mondta a sajtótájékoztató végén Mécs Mónika, a nemzetközi koprodukcióban készülő film magyar producere.

Léa Seydoux és Louis Garrel A feleségem története sajtótájékoztatóján
Léa Seydoux és Louis Garrel A feleségem története sajtótájékoztatóján (kép: Argejó Éva)

 

A kezdetekben Hamburgban, majd később a fóti stúdióban készült Enyedi Ildikó Füst Milán-adaptációja. A feleségem története forgatása bő egy hónap után nagyjából félúton jár.  Most a sajtótájékoztatónak is helyet adó Vasúttörténeti Parkban és jellemzően Kőbányán következnek a budapesti külső helyszínek, hogy aztán Máltán fejezzék be a munkát augusztus végén. Ahogy az alkotók mondták: ez egy tengerészről szóló film, nem árt hát az sem, ha látszik benne a tenger.

A féltékenység története

Mert hogy Störr Jakab kapitány (Gijs Naber), a történet főszereplője egy kikötői kocsmában fogadást tesz: az első betérő nőt (Léa Seydoux) feleségül veszi. A kezdeti románcon egy idő után úrrá lesz a féltékenység. A képbe kerülő harmadik (Louis Garrel) egyre komplexebb kapcsolatokba kényszeríti a filmet. A ’20-as években játszódó összeurópai történet így válik egy színészközpontú szerelmesfilmmé, egy női szemszögből megmutatott férfitörténetté.

A rendezőnő folyamatosan szakítani szeretne azzal az elvárással, amit a kelet-európai alkotókkal szemben támaszt a világ – erről nyilatkozott néhány hete a Varietynek.

„Egy kelet-európai rendezőtől szociális érzékenységet vagy erős szerzői gesztust várnak, bár ezek így soha nincsenek kimondva. Szeretnék a háttérben maradni, és ahogy az előző filmben, most is átadni a terepet a szereplőknek, pláne, hogy ilyen nagyszerű emberekkel dolgozhatok együtt”

– válaszolta kérdésünkre a rendező, aki egyébként az esemény közben nemcsak a színészekkel volt kedves, a beszélgetés közepette külön megdicsérte a tolmács munkáját is.

Európai alkotás európai sztárszínészekkel

A színészek közül az Arany Pálma-díjas Adéle életéből vagy A homárból, Mission: Impossible vagy James Bond filmből ismert Léa Seydoux neve cseng a legjobban. Louis Garrel már 19 évesen forgatta Bertoluccival az Álmodozókat, de alakította például Jean-Luc Godard-t, és nem régóta adják a hazai mozik A hűséges férfi című filmjét. Gijs Naber neve csenghet a legkevésbé ismerten. A holland színész hazájában tévésorozatokban volt eddig látható, itthon pedig Csoma Sándor Casting című, remek kisfilmjében játszotta a főszereplő pornórendezőt, ezt az idei Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon lehetett elcsípni.

Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem történeteSajtótájékoztató

Közzétette: A feleségem története – Enyedi Ildikó új filmje – 2019. június 11., kedd

A magyar Inforg-M&M Film – Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Muhi András –, a német Komplizen Film, az olasz Moliwood és a patinás francia Pyramide koprodukciójában készülő film forgatókönyvét Enyedi Ildikó írta, az operatőr Rév Marcell, a vágó Szalai Károly, a látványtervező Láng Imola, a jelmeztervező Flesch Andrea, a VFX Supervisor Klingl Béla, a zeneszerző az olasz Teho Teardo. A 10 millió euró (bő 3 milliárd forint) összköltségvetésű alkotásba a Magyar Nemzeti Filmalap 1,15 milliárd forintos gyártási támogatással száll be. A feleségem története a tervek szerint 2020 őszén kerül a mozikba, a Mozinet forgalmazásában.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com