Hírek

A felháborodás hatására visszaállt a Harcosok klubja eredeti befejezése Kínában

Harcosok-klubja-Brad-Pitt

Van az a pofátlan cenzúra, amit még egy diktatúra is cikinek érez.

Jókora visszahangot váltott ki világszerte, hogy Kínában önkényesen megváltoztatták a Harcosok klubja befejezését, amikor a film végre elérhetővé vált egy ottani streaming-szolgáltatón, a Tencent Videón. Mint mi is megírtuk, a film végét levágták és egy rendszerbarát üzenettel helyettesítették, ezt vetítve a katartikus utolsó jelenet helyébe:

„A rendőrség hamar kiderítette a tervet és letartóztattak minden bűnözőt, megelőzve a bombák felrobbanását. A bírósági tárgyalás után Tylert elmegyógyintézetbe küldték, ahol pszichiátriai kezelést kapott. 2012-ben engedték ki a kórházból.”

A cenzúra nyilvánvalóan teljesen ellentétes a film szellemiségével, a végződés megváltoztatása a film üzenetét törli el, és hangulatában is felborítja az egészet. Nem csoda, hogy irgalmatlan felháborodást váltott ki a kínai nézők körében, és külföldön is a kínai diktatúra életidegenségének egy újabb példájává vált igen hamar.

Most azonban visszaállították a film eredeti végződését – írja a The Wrap. Az nem derül ki, hogy ez miként vált lehetségessé: az ország törvényei megkövetelik, hogy a filmekben a bűnözőket mindig letartóztassa a rendőrség, és ennek a Harcosok klubja eredeti befejezése nyilvánvalóan nem tesz eleget. Mindenestre a Harcosok klubja már az eredeti végződéssel érhető el a Tencent streaming platformján.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com