Hírek

A Félhomály nyerte a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál fődíját, íme a díjazottak

Szegeden átadták a 6. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál elismeréseit. Az idei fődíjat a Félhomály című magyar dokumentumfilm operatőre, Ezequiel Salinas kapta.

A sajtóközleményből kiderült, hogy Magyarország egyetlen nemzetközi operatőri seregszemléjére idén több mint 400 nevezés érkezett. A fesztivált immár hatodik alkalommal szervezték meg Zsigmond Vilmos szülővárosában. A válogató zsűri munkája után végül 8 nagyjátékfilm, 19 rövid-, 7 kísérleti- és 14 dokumentumfilm mérettette meg magát a világ minden tájáról. Többek között Ausztráliából, Spanyolországból, Belgiumból, Mexikóból és Magyarországról is érkeztek filmek. Ezek többsége a hétköznapi valóság morális problémáira reflektál hol reális, hol álomszerű megközelítésben. A versenyprogram 1500 percnyi vetítési időt ölelt fel, emellett több versenyen kívüli tematikus sorozattal, délelőttönként pedig szakmai beszélgetésekkel várták szervezők a nézőket. A fesztivál alatt szabadtéren is lehetett mozizni, ahol az elmúlt évek magyar filmsikereiből válogattak.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A fesztivál fődíját, a Zsigmond Vilmos-díjat a Félhomály című magyar dokumentumfilm operatőrének, Ezequiel Salinasnak ítélte oda a zsűri. A nagyjátékfilm kategóriában megosztották első helyezés díját. Ezt a Természetes fény operatőre, Dobos Tamás, valamint az Animals című belga film operatőre, Frank van den Eeden kapták. A kisjátékfilmek közül a Gyere című mozit fényképező Réder Györgyöt tartották kiemelkedőnek. A kísérleti filmek kategóriájában az Otra Luna című spanyol film aratott sikert Juanma F. Pozzo operatőri munkájának köszönhetően.

A Mesék a zárkából című dokumentumfilm Kürti István és Nagy Zágon operatőri munkájával két elismerést érdemelt ki, megkapta a Kritikusok díját, valamint a dokumentumfilmes kategória első helyezését.

A Legjobb fiatal operatőrnek járó díjat Hudák Dániel kapta az Elmegyek és a Mama büszkesége című filmekben nyújtott operatőri teljesítményéért. Szeged Város díját a Michal Dymek által fényképezett Sweat, egy sikeres lengyel fitness-influenszerről szóló dráma nyerte. A hat tagú szakmai és a háromtagú kritikus zsűri mellett idén is szavazott diákzsűri. A fiatalok a Willing to Go There című rövidfilm operatőrét, Ludovica Isidorit díjazták.

A Magyar Filmoperatőrök Egyesületének (HCA) díját Galambos Eszterkapta A baleset című filmért. Külön elismerésben részesítette a zsűri az And the Night Remained című szlovén kisjátékfilmet, melyet Andraž Žigart fényképezett, valamint a Tobi színeit Táborosi András operatőri munkájáért. A kritikus zsűri dicsérő oklevelét a Friends and Strangers című ausztrál nagyjátékfilm kapta, melynek operatőre Dimitri Zaunders volt.

A fesztivál idei életműdíját Grunwalsky Ferenc vehette át. A 80. évébe lépő Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr a magyar filmszakma egyik legsokoldalúbb és legkísérletezőbb kedvű alakja. Évekig Szomjas György és Jancsó Miklós munkatársa volt, Jancsó mellett a Pepe-Kapa filmek jó részét is fényképezte. De nevéhez fűződik a méltán híres Roncsfilm forgatókönyve és kameramunkája is. Több mint 70 filmet fényképezett, rendezett vagy írt. Filmjei többször nyerték el a Filmszemle és a Filmkritikusok operatőri vagy nagydíját.

A cikk a Filmtekercs.hu gyakornoki programjának keretében készült.

Vida Benjámin

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés